19 Temmuz 2016•Güncelleme: 25 Temmuz 2016
TBMM
AK Parti, FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili Meclis araştırma komisyonu kurulması için TBMM Başkanlığına önerge verdi.
AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı, İlknur İnceöz, Bülent Turan, Mehmet Muş ve milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan önergenin gerekçesinde, TSK içine yerleşmiş bir terörist grubun, 15 Temmuz 2016 gecesi organize, kapsamlı bir darbe girişiminde bulunduğu anımsatıldı.
Her terör yöntemini kullanan kesim gibi halk nezdinde bir karşılığı olmayan, bu yüzden iradesini ülkeye egemen kılmak için şiddet yöntemlerini devreye sokmak isteyen bu terörist grubun, "Cumhurbaşkanına karşı suikast; korku ve panik yaratmak amaçlı yol kesmeler; ulaşıma ve iletişime mani olma çabaları; direnmeye kalkacak sivil kesimlere karşı saldırılar; psikolojik etki yaratmaya dönük olarak Meclisi, millet iradesinin tecelligahını uçakla ve helikopterle bombalama ve ateş altına alma; devleti temsil eden ve terörist saldırıya karşı duracak stratejik güvenlik birimlerine karşı silahlı, stratejik donanımlı girişimleri" yürürlüğe soktuğu ifade edilerek, "Eldeki mevcut veriler, bir süredir milli güvenlik belgelerinde ve hukuk zemininde Paralel Devlet Yapılanması (PDY) terör örgütü olarak vurgulanan ve çeşitli tedbirler alınan yapının, TSK içinde organize olmuş çete elemanlarının bu darbe girişimini gerçekleştirdiği istikametindedir." denildi.
Gerekçede, hukuki ve adli çalışmaların bu konudaki bilgileri sahihliğe kavuşturacağı, olaya ilişkin daha kapsamlı bir değerlendirmeyi ortaya koyacağı belirtilerek, bu darbe girişiminin, 1960, 1971, 1980, 1997, 2007 yıllarında yaşanan, kimi sonuca ulaşmış darbe ve girişimlerden çok daha farklı bir karaktere sahip olduğu vurgulandı.
"İllegal yapılarla etkin mücadele"
Gerekçede, şunlar kaydedildi:
"Meclisimizin demokrasiye, millet iradesine ve onun temsilcisi olan kendisine yönelik bu darbe girişimini araştırması, baştan sona sürecin nasıl işlediği, kimlerin ne tür roller üstlendikleri, bu yapılanmanın nasıl organize olduğu gibi konularda bir komisyon kurarak konuyu bütün boyutlarıyla değerlendirmesi önemlidir. Devlet içinde yapılanmış bu tür illegal yapılarla etkin mücadele ile ilgili alınması gereken her türlü etkili, hukuki ve idari tedbirlerin araştırılması için araştırma önergemizi yüce Meclisimize sunmaktayız."
Muhabir: Alp Özden