Gündem, 15 Temmuz Darbe Girişimi

'15 Temmuz direnişi halkın demokrasi devrimiydi'

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı,"Cumhurbaşkanı'mız Erdoğan'ın halkımızı bu kalkışmaya karşı direnmeye çağırmasıyla aslında Türkiye'de gerçek bir halkın demokrasi devrimi gerçekleşti" dedi.

12.07.2018 - Güncelleme : 12.07.2018
'15 Temmuz direnişi halkın demokrasi devrimiydi'

VATİKAN - ECENUR ÇOLAK

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine karşı Türk halkının verdiği mücadeleye ilişkin "Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan'ın halkımızı bu kalkışmaya karşı direnmeye çağırmasıyla aslında Türkiye'de gerçek bir halkın demokrasi devrimi gerçekleşti." dedi.

Büyükelçi Paçacı, FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin 2. yılında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

FETÖ'nün yaklaşık 40 yıldır her türlü hukuk ve ahlak dışı yöntemle Türkiye'deki kurumlara sızdığının altını çizen Paçacı, örgütün 2 sene önce 15 Temmuz gecesinde de korkunç bir kalkışmada bulunduğunu belirtti.

Örgütün 15 Temmuz tarihinde "hükümeti devirmek, devleti ele geçirmek ve daha da ileride Türkiye'yi manipülasyonlara, dış etkilere ve işgale açık hale getirmek" maksadıyla böyle bir girişimde bulunduğuna işaret eden Büyükelçi Paçacı, şöyle konuştu:

"Bugün Başkan olan Cumhurbaşkanı'mızın halkımızı bu kalkışmaya karşı direnmeye çağırmasıyla aslında Türkiye'de gerçek bir halkın demokrasi devrimi gerçekleşti. O gece gerçekten halkın nasıl demokrasiye, kendi seçtiği lidere, Cumhurbaşkanı'na, hükümete, meclisine ve tabii Türkiye'ye sahip çıktığını gördük. Bu, esasında dünyada eşi benzeri olmayan bir hadise. Gerçekten halkımızın o gece gösterdiği cesaret, fedakarlık ve bilinç düzeyi son derece yüksekti. Halkımız, o gece son derece takdire şayan bir tavır ortaya koydu."

Paçacı, Türk halkının elinde silah olmaksızın sadece bayraklarıyla ve göğsünü siper ederek tanklara, pervasızca ve alçakça sivillerin üzerine mermi yağdıran örgüt mensuplarına karşı koyduğunu anlattı.

"Avrupa'nın Türkiye karşıtlığından vazgeçmesini bekliyoruz"

Avrupa'da aşırı sağ siyasetin yükseldiğine dikkati çeken Paçacı, Türkiye'nin kendini eşit ortak ve ülke olarak ortaya koymasının bu unsurları rahatsız ettiğini ve bu sebeple Türkiye'ye karşı bir reaksiyon ortaya çıktığını bildirdi.

Bu süreçte Türkiye'ye zarar vermeye çalışan örgütleri korumak gibi bir tavrın geliştiğini anlatan Paçacı, bu nedenle bazı Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin FETÖ, PKK/PYD/YPG, DEAŞ ve DHKP-C gibi birçok terör örgütüne karşı verdiği mücadeleyi görmeden Türkiye'yi eleştirmeye kalktığını dile getirdi. Paçacı, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye, Türkiye'nin hükümetine, liderine bir karşıtlık söz konusu. Bunu referandum sürecinde de son seçimlerde de gördük. Avrupalı dostlarımızın terör örgütü mensuplarına gösteri hakkı tanımış olmaları ama Türkiye'nin meşru siyasi partilerine bu hakkı vermemeleri bu karşıtlığın bir ifadesi. Bu durum, kabul edilebilir bir şey değil. Biz, en basit olarak bu ülkelerin bu tavırdan vazgeçmesini ve Türkiye'nin terörle mücadelesine yardımcı olmalarını bekliyoruz."

Büyükelçi Paçacı, darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden veya yaralananlara ilişkin hiçbir kaygı gütmeksizin, darbecilerin akıbetiyle ilgilenen ve hatta örgüt mensuplarına iltica hakkı veren Avrupa ülkelerinin bu tavrının ne dostluğa sığdığını ne de anlaşılabilir olduğunu söyledi.

"Dindarlar arasında gerçek bir diyalog için gerçek muhataplar gerekiyor"

FETÖ'nün gerçek yüzünün Vatikan'a anlatılmasına ilişkin çabaların çok yoğun şekilde sürdürüldüğünü anlatan Paçacı, FETÖ'nün geçmişte Vatikan'ın çok önem verdiği "diyalog" kavramını istismar ederek belli adımlar attığını ve şimdi de Türkiye aleyhinde kara propaganda faaliyetlerini yürütmeye çalıştığını belirtti. Örgütün bu konuda başarılı olamayacağının altını çizen Paçacı, şu ifadeleri kullandı:

"Bu örgüt üyelerinin son derece çarpık olan İslam anlayışlarıyla İslam'ı da Türkiye'yi de temsil etmediğini, bu örgütle yapılacak herhangi bir diyalog girişiminin gerçek bir diyalog olmayacağını ve bir anlam da taşımayacağını biz Vatikan çevrelerine en yukarıdan başlayarak gerek akademik kurumlarına gerek bürokratik ve idari yapılarına her fırsatta anlatıyoruz. Bunun bir karşılığı olduğunu da görüyoruz. Bu çalışmalarımıza da devam edeceğiz. Dindarlar arasında gerçek bir diyalog için Vatikan'ın gerçek muhataplar bulması gerekiyor Türkiye'den ya da İslam dünyasından."

Türkiye'nin FETÖ konusundaki sürekli ve yoğun bilgilendirme çabalarının bir sonucu olarak örgütün diğer ülkelerdeki maskesinin düşmeye başladığını, gerçek yüzünün açığa çıktığını ve bu ülkelerin de Türkiye'nin yaşadıklarına benzer tehditler altında olabileceklerini fark ettiğini vurgulayan Paçacı, bu çalışmaların sabırla ve ısrarla devam ettirileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.