Султан Алпарслан: Храбриот командант кој ги отвори вратите на Анадолија за Турците

Султанот Мухамед Алпарслан, роден од последната сопруга на Хорасан Мелики Чагри Бег, стана вториот владетел на Големата Селџучка држава на 27 април 1064 година, заменувајќи го својот чичко Тугрул бег. Со големиот успех што го постигна на 42-годишна возраст, ѝ даде правец на иднината на светската историја

26.08.2021