Dolar
32.37
Euro
34.95
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,515.60
BTC/USDT
69,800.00
BIST 100
9,122.33
arşiv

Kentsel dönüşüm projeleri için TEB'den kredi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşüm projesinin sosyal yönünün de olduğunu belirterek, ''Bu proje insan hayatını ön plana alan, bir proje'' dedi.

05.02.2013 - Güncelleme : 05.02.2013
Kentsel dönüşüm projeleri için TEB'den kredi

ANKARA

     Türk Ekonomi Bankası (TEB) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında kentsel dönüşüm projelerine kredi verilmesi için protokol imzalandı.
     Gürgen, Sheraton Otel'deki imza töreninde yaptığı konuşmada, kentsel dönüşüme toplumun verdiği desteğin yanı sıra finans kuruluşlarının da destek vermesinden dolayı memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
     Kentsel dönüşüm projelerinin aynı zamanda sosyal yönünün de olduğuna dikkati çeken Gürgen, ''Bu proje insan hayatını ön plana alan, insanımıza değer veren bir proje. Bunları görmek isteyenleri Anadolu'ya davet ediyorum'' diye konuştu.
     Banka yetkililerinin projeye verdikleri desteklerden dolayı memnun olduklarını ifade eden Gürgen, ''Bu projeye katmış oldukları değerden dolayı TEB'e ve çalışanlarına teşekkür ediyorum'' dedi.
    
     -TEB Genel Müdür Yardımcısı Mendi-
    
     TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi de kentsel dönüşüm projesi kapsamında yeniden yapılması gereken yapıların Türkiye'ye maliyetinin 520 milyar lira civarında olduğunu kaydetti.
     Mendi, TEB olarak ihtiyaç sahiplerine finansman desteği sağlama yoluyla kentsel dönüşüme katkı yaptıklarını dile getirerek, ''Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilmiş depreme dayanıksız raporu bulunan yapılarda ikamet eden vatandaşlarımız bize başvurarak kentsel dönüşüm kredi fırsatından faydalanabilecek'' dedi.
     TEB şubelerinden kentsel dönüşümle ilgili danışmanlık hizmetlerini de vereceklerini belirten Mendi, şöyle devam etti:
     ''Bu noktada kentsel dönüşüm kredisi kapsamında müşterilerden herhangi bir masraf alınmayacağını da belirtmek isterim. Devlet tarafından sunulan faiz desteğine ilave olarak vatandaşlarımız 120 ay vadeye kadar kentsel dönüşüm kredilerini masrafsız kullanabilecekler.
     Bu projeyle birlikte konut kredisi ödemesini bitiren kişilerden ipotek kaldırma bedeli gibi herhangi bir ücret de almayacağız.''
     Bankaların kentsel dönüşümün finansmanında yer almasının kat malikleri için ek bir güven unsuru olduğunu söyleyen Mendi, bunun riskli yapıları yenileyecek müteahhitler için de kolaylık olacağına işaret etti.
     Mendi, şubeleri aracılığıyla riskli ve hasarlı yapıları yenilemek isteyenlere ve bu işi yapacak firmalara kentsel dönüşüm kredilerini hemen kullandırmayı planladıklarını anlatarak, şunları kaydetti:
     ''TEB olarak kentsel dönüşüm kredilerinde riskli yapıyı yenileyen müteahhit firmalarla hakediş usulü çalışarak konutların yapım aşamalarını da garanti altına almış olacağız. TEB tarafından sunulan finansman desteği sayesinde gün geçtikçe daha çok vatandaşın güvenli binalarda oturduğunu bilmek ise kuşkusuz bizler için en büyük motivasyon kaynağı olacak.''
     Mendi, kentsel dönüşümü bir sosyal proje olarak da gördüklerini ifade ederek, proje sayesinde şehirlerin daha yeni ve modern yüzlere kavuşmasının sağlandığını sözlerine ekledi.
    
     -Kentsel dönüşüm kredisi-
    
     Bankadan yapılan açıklamaya göre, kentsel dönüşüme katkı sağlamak amacıyla hayata geçirilen protokolle, riskli alanda yer alan veya riskli alanda yer almamakla birlikte riskli yapı olduğu teknik raporlarla tespit edilmiş yapıların yeniden inşası, güçlendirilmesi ve riskli yapı yerine hazır yeni konut edinilmesi maksatlarıyla, hak sahiplerine uygun şartlarda finansal destek sağlanması amaçlanıyor.
     Kentsel dönüşüm kredisinden yararlanmak isteyen maliklerin, apartman ortak karar protokolünde yıkım kararı almaları ve müteahhitle anlaşmalarını tamamlamaları gerekecek.
     TEB, maliklerle müteahhitler arasında yapılan anlaşmaya istinaden, kat maliklerinin müteahhide ödeyecekleri bedelin kredilendirmesi aşamasında devreye girecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sağlanacak faiz desteği ile maliklere uygun koşullarda finansman olanakları sunacak.
    
     Muhabir: Hüseyin Karatepe
     Yayıncı: Zülal Eser

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın