Dolar
32.58
Euro
35.00
Altın
2,344.86
ETH/USDT
3,141.10
BTC/USDT
64,337.00
BIST 100
9,796.97
Politika, arşiv

Savunduğumuz ilkeler AB değerleriyle uyumlu

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Savunduğumuz ilkelerin büyük bir kısmı, AB değerleri ve ilkeleriyle de uyum gösteriyor. Dolayısıyla onların da dikkatinden kaçmıyor bu gelişmeler" dedi.

30.07.2014 - Güncelleme : 30.07.2014
Savunduğumuz ilkeler AB değerleriyle uyumlu

İSTANBUL

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, siyasi düşüncelerini, gelecek vizyonuna ve nasıl bir Türkiye hayali kurduğuna dair her şeyi rahatlıkla ifade edebileceğini belirterek, "Kişisel yaşantımızı, servetimizi, geçmişimizi, geleceğimize dair her şeyi tartışmaya açığız çünkü halkın başkanı olmak istiyoruz. Bu iddia ile yola çıktık. Gizleyecek, saklayacak herhangi bir şeyi olan ancak halkın huzuruna çıkmaktan korkar" dedi. 

Demirtaş, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Stefano Manservisi ve Birinci Müsteşar Francois Naucodie ile görüştü.

Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Demirtaş, daha önce planlanan bir görüşme kapsamında Manservisi ve Naucodie ile bir araya geldiklerini söyledi. 

Cumhurbaşkanı seçimine yaklaşımları, kampanyaya dair görüşleri ile gelecek vizyonlarının Avrupa Birliği tarafından da yakından izlendiğinin altını çizen Demirtaş, şunları kaydetti:

"Hem diğer adayların çalışmaları hem de bizim yaklaşımımız, sayın Büyükelçi tarafından AB'ye rapor edilecek. Dolayısıyla bugün yaptığımız görüşme bizim açımızdan da önemli bir görüşmeydi. Sayın Büyükelçi merak ettiği, cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesiyle hem detaylara hem geleceğe dair merak ettiği bütün soruları sordu. Biz de görüşlerimizi açık yüreklilikle paylaştık."

Demirtaş, Manservisi'nin şu ana kadar iki adayla bir araya geldiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Sayın İhsanoğlu ile de bir buluşma gerçekleştirdiklerini biliyoruz. Üçüncü adayla konuşma ihtimalleri yok gibi görünüyor zaten. Kendilerinin belki talebi var ama herhalde 3 adayı da kamuoyu aynı anda hiçbir yerde göremeyecek, görünen o. Biz de bugün farklı bir ilkesel duruş, bir tek çizgiye karşı asıl demokratik alternatif olarak bu seçim çalışmasında mücadelemizi yürüttüğümüzü, sürdürdüğümüzü belirttik. Savunduğumuz ilkelerin büyük bir kısmı, önemli bir kısmı, AB değerleri ve ilkeleriyle de uyum gösteriyor. Dolayısıyla onların da dikkatinden kaçmıyor bu gelişmeler. Tabii ki kendi değerlendirmelerini kendisi rapor edecek, Büyükelçi olarak kendi kurumuna sunacaktır."

Bir gazetecinin, "Manservisi merak ettiği soruları sordu dediniz, ne merak ediyorlar?" sorusu üzerine Demirtaş, cumhurbaşkanı adaylarını yakından izlediklerini, nasıl bir cumhurbaşkanlığı vaat ettiklerini, ulaşılmak istenilen hedefleri merak ettiklerini aktardı. 

Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

"İkinci tura dair kalırsak, kalmazsak tutumumuzun, tavrımızın ne olacağını merak ediyorlar. Aynı zamanda HDP'nin Eş Genel Başkanıyım dolayısıyla partimizin de gelecek vizyonu olarak nasıl bir Türkiye hedeflediğini, 2015 seçimlerinden sonrasına dair beklentilerin neler olduğunu anlamaya çalışıyorlar. Bölgedeki gelişmeler, özellikle Suriye, Irak'taki gelişmeler, AB'nin yakından takip ettiği mevzular, bütün bu konuları tartıştık."

Cumhurbaşkanı adaylarının bir araya gelmesi

Seçim öncesi 3 cumhurbaşkanı adayının bir araya gelmesiyle ilgili soru sorulan Demirtaş, bir televizyon programında bir araya gelinmesinde büyük fayda gördüğünü söyledi. 

Demirtaş, "Çünkü halkın başkanını seçiyoruz. Halk seçeceği kendi başkanını daha iyi tanıma hakkına sahiptir. Bütün detaylarıyla anlama hakkına sahiptir. Bu da ancak adayları aynı anda karşılaştırabileceği, soruların objektif olarak rahat sorulabileceği bir ortamla mümkün olabilir. Seçime bu kadar kısa bir süre kalmışken, halen halk adayların bazılarını iyi tanımıyorsa, bazı konularda şüpheleri gidermek lazım. Ben buna açık olduğumu belirttim" değerlendirmesinde bulundu. 

Her türlü soruyu canlı yayında cevaplamaya açık olduğunu ifade ettiğini belirten Demirtaş, şöyle konuştu:

"Siyasi düşüncelerimi, gelecek vizyonumuza, nasıl bir Türkiye hayali kurduğumuza dair her şeyi rahatlıkla ifade edebilirim. Kişisel yaşantımızı, servetimizi, geçmişimizi, geleceğimize dair her şeyi tartışmaya açığız çünkü halkın başkanı olmak istiyoruz. Herkesin başkanı olmak istiyoruz. Bu iddia ile yola çıktık gizleyecek, saklayacak herhangi bir şeyi olan ancak halkın huzuruna çıkmaktan korkar. Seçime 10 gün gibi kısa bir süre kaldı halen çağrımı sürdürdüğümü belirtmek istiyorum."

Demirtaş, "Üç aday yerine sadece iki adayın katılacağı bir program olmaz mı?" sorusu üzerine ise "Üç aday olursa anlamlı olur ancak bana göre. Çünkü aynı anda karşılaştırma ve aynı soruları aynı adaylara yöneltmenin bir anlamı yok. Farklı adaylara aynı anda yöneltmek anlamlı olur. Üçünün bir arada olması şüphesiz daha çok seçmen açısından iyi olur" diye konuştu.

Türkiye'de bu kültürün gelişmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, bir "savaş hazırlığı" yapmadıklarını söyledi. 

Demirtaş, "Erdoğan ve İhsanoğlu, bizim düşmanımız değil, biz de onların düşmanı değiliz. Bir siyasi rekabet sürdürüyoruz. Ortada haksızlıklar ve antidemokratik bir yöntem var. Bütün bunlar elbetteki eleştirdiğimiz hususlar ama biz 10 Ağustos'ta savaş meydanına çıkmayacağız. Dolayısıyla insani ilişkilerin bile gözardı edildiği siyasi ilişkilerin sıfırlandığı bir ortamda bir arada yaşama kültürü, inancı, demokratik siyaset yapma bilinci gelişmez. Sayın Erdoğan bunun gelişmesine katkı sunmuyor. Bu tavrıyla kamplaşma, kutuplaşmayı derinleştiriyor. O nedenle üç adayın bir arada olup bütün soruları olgunlukla cevaplayabilmesi lazım ki halk bundan sonra bütün seçimlerde adaylardan bunu istesin, beklesin" ifadelerini kullandı.

Selahattin Demirtaş, basın mensuplarına şeker ikram etti.

Muhabir: Muharrem Aksakallı

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın