Atıktan Türetilmiş Yakıt

20.08.2023
İstanbul

Evsel ya da endüstriyel atıklardan geri kazanılabilen malzemeler ayrıştırıldıktan sonra geriye kalan kalorifik değeri yüksek ve yanabilir formda, geri dönüştürülemeyen malzemeden elde edilen yüksek ısıl değere sahip alternatif bir katı yakıt türü.

Atıktan türetilmiş yakıt (ATY); içerisinde artık ham madde bulunmayan ve geri dönüştürülebilir malzemelerin ayrıştırılmasından arta kalan atıkların mekanik işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen ve fosil yakıtlara alternatif bir yakıt türü olarak öne çıkıyor.

Ham maddeleri

Tarım ve ormancılık kaynaklı atıklar, evsel atık su arıtma çamurları, tekstil atıkları, ömrünü tamamlamış lastikler ve evsel katı atıkta dönüştürülemeyen, ayrıştırılamayan plastik, kağıt gibi atıklardan üretiliyor.

Üretim süreci

1. Tesise kabul edilen evsel ve/veya endüstriyel atıklar çeşitli fiziksel ve kimyasal özelliklerine göre sınıflandırılıp ön ayrıştırma süreçlerinden geçirilerek oluşturulacak kompozisyona göre kırma-parçalama makinelerinde besleniyor.

2. Ön sınıflandırmadan geçen atıklar hem fiziksel hem de kimyasal olarak belirli bir kompozisyon oluşturması amacı ile ön kırıcıdan geçirilerek tanesi 70 milimetreye kadar olacak şekilde küçültülüyor.

3. Atıkların içinde bulunan bazı metaller manyetik seperatör ile ayrıştırılarak ekonomiye tekrar kazandırılıyor.

4. Atıkların içinde bulunan kum, seramik, cam, taş, toprak gibi yanmayacak malzemeler, inşaatlarda dolgu malzemesi olarak kullanılmak veya düzenli depolama alanlarına gönderilmek üzere ayrıştırılıyor.

5. Kalan atıklar içerisindeki polimerik ve enerji içeriği zengin atıklar son kırıcıda 30 milimetreye kadar küçültülüyor.

6. Tüm bu aşamaların sonucunda ATY üretilmiş oluyor.

Kullanım alanı

Özellikle çimento üreten ve üretimleri esnasında fırınlarında kömür kullanan tesislerde kullanılıyor. 

Avantajları 

Atıkların düzenli depolanması ya da bertaraf edilmesi yerine ATY olarak değerlendirilmesi, doğal kaynak kullanımı ve fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazlarının azaltılmasına katkı sağlıyor.

ATY üretim tesisleri alternatif yakıtlar üretirken aynı anda farklı atık maddeleri sınıflandırıyor ve bu malzemelerin yeniden kullanılmasına veya geri dönüşümüne yani ekonomiye kazandırılmasına fırsat veriyor.

Dolayısıyla ATY kullanımı ile sera gazı emisyonlarını azaltmanın yanı sıra yakıt maliyetlerinde azalma, doğal kaynakların korunması ve yerli ve yenilenebilir enerji kullanımı da sağlanıyor.

1,3 ton ATY'nin ürettiği enerji, yaklaşık 1 ton kömürün ürettiği enerjiye eş değer. Öte yandan, ATY'nin yakılması sonucunda üretilen karbondioksit miktarı, fosil yakıtlara göre çok daha düşük.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR