Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Eroğlu'ndan "Dünya Arı Günü" mesajı

20.05.2022
Ankara

20 Mayıs Dünya Arı Günü'ne ilişkin açıklama yapan Eroğlu, arıların "insanların geleceği" olduğunu kaydetti.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, arıların "insanların geleceği" olduğunu belirterek, 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nün bu kapsamda farkındalık oluşturmasını temenni etti.

Eroğlu, yazılı açıklamasında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 20 Aralık 2017'de aldığı kararla 20 Mayıs'ı "Dünya Arı Günü" ilan ettiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün, Dünya Arı Günü dolayısıyla bu yıl "Arı İçin Rezerve: Arıcılık ve Arı Sistemlerinin Çeşitliliğinin Kutlanması" temalı özel bir gündemle kutlama yapacağını bildiren Eroğlu, programda arı çeşitliliğinin önemi ve sürdürülebilir arı koruma, arıların gıda sistemleri ve geçim kaynaklarına katkılarında karşılaştıkları tehdit ve zorlukların ele alınacağını ifade etti.

Eroğlu, vahşi tozlayıcılarla arıların biyoçeşitliliğin sürdürülmesi, birçok bitkinin üretimi ve yaşamının garanti altına alınması, ormanların yenilenmesinin desteklenmesi, iklim değişikliğine adaptasyon ve sürdürülebilirliğin teşvik edilmesi ile tarımsal ürünlerin miktar ve kalitelerinin geliştirilmesinde önemli rol oynadığını vurguladı.

İnsanların besinlerinin yüzde 90'ından fazlasını oluşturan 100 bitki türünden dörtte üçünün tozlaşma (polinasyon) sayesinde elde edildiğine dikkati çeken Eroğlu, "Günde 20 bin arı, kovandan birkaç kez çıkarsa her gün 20 milyon veya daha fazla çiçeğin tozlaşması sağlanabilir. Tarımsal ürünlerin arılar tarafından tozlaştırılması yalnızca verimi artırmakla kalmaz aynı zamanda meyve kalitesini de yükseltir." bilgisini verdi.

Hastalıklardan korunma ve tedavide bal, propolis ve arı sütü gibi arı ürünlerinin kullanılmasının önemine değinen Eroğlu, bu ürünlerin bakteri, virüs ve diğer enfeksiyonlarla mücadelede doğal destek ürünleri olduğunu ifade etti.

"Kovan başına bal üretiminin artırılması gerekmektedir"

Eroğlu, Türkiye'nin yaklaşık 8 milyonu geçen kovan varlığıyla dünyada ikinci sırada olmasına karşın 120 bin ton dolayındaki bal üretimiyle altıncı sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Türkiye hem kovan varlığı hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasındadır ancak kovan başına bal üretiminin artırılması gerekmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Arıcılığın stratejik alan haline geldiğini belirten Eroğlu, Tarım ve Orman Bakanlığında arıcılık sektörünün tüm bileşenlerinin temsil edileceği, bütçesi olan, düzenli olarak verilerin kayıt altına alındığı, koordinasyon odaklı bir daire başkanlığı kurulması gerektiğini vurguladı.

Eroğlu, Arıcılık Kayıt Sistemi'nin (AKS) de revize edilmesi gerektiğini belirterek şunları kaydetti:

"Dijital takip sistemi bir zorunluluktur. Kamu, STK'ler ve özel sektör iş birliğiyle arıların sağlığını tehdit eden onlarca hastalığı tehdit olmaktan çıkarıp minimize etmek üzere ulusal bir proje uygulanmalıdır. Çiftçi-arıcı koordinasyonu daha da geliştirilerek zirai mücadelede kullanılan pestisitlerle arıların ölümüne sebep olan uygulamaların önüne geçilmelidir. Arıcılık faaliyetleri eğitim çalışmalarıyla bilinçli olarak yürütülmeli, planlı, programlı bir yetiştiricilik sistemiyle yüksek verimli ana hatlar elde edilmelidir."

Gen kaynaklarının başta Anadolu arı ırkı olmak üzere alt ekotiplerinin tanımlanması, tescili ve gen kaynağı olarak sertifikalandırılmasının da önemli olduğuna işaret eden Eroğlu, "Arıların geleceği insanların geleceği demektir. Arı yok, tozlaşma yok, bitki yok, hayvan yok, insan yok. 20 Mayıs Dünya Arı Günü'nün amacına uygun olarak bu mucizevi varlıklar için bir farkındalığa vesile olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

KATEGORİDE ÖNE ÇIKANLAR