Dolar
32.33
Euro
35.07
Altın
2,220.01
ETH/USDT
3,553.80
BTC/USDT
70,649.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Yüzde 20 görebilmek için 30 bin liraya ihtiyacı var

Gece körlüğü hastalığı nedeniyle sadece bir gözü yüzde 5 görebilen 34 yaşındaki Filiz Kuş, kızlarının yüzünü unutmamak ve onlara kendi ayakları üzerinde duracakları yaşa kadar destek olmak için kök hücre nakli ameliyatı olmak istiyor.

Çiğdem Münibe Alyanak  | 13.02.2020 - Güncelleme : 13.02.2020
Yüzde 20 görebilmek için 30 bin liraya ihtiyacı var

İstanbul

Adanalı Filiz Kuş, 2 yaşındayken kızamık çıkardı. Babası askerde olduğu için annesi tarafından doktora götürülmeyen ve aşıları yaptırılamayan Kuş, tedavi olamadığı için görme kaybı yaşamaya başladı. Yıllar içinde ailesi tarafından birçok doktora götürülen Kuş'a 10 yaşında tavuk karası teşhisi konuldu. Kuş, görme kaybının yıllar içinde artması nedeniyle 10 yaşından itibaren tek başına bir yere gidememeye başladı.

Kuş, 17 yaşına geldiğinde ailesiyle İstanbul'a göç etti. Gözleri bu yıllarda az da olsa gören Kuş, bir tekstil firmasında işe girdi.

İlk maaşını almasına 3 gün kala, iş arkadaşı yanlışlıkla sol gözüne makas sapladı. Bu kaza nedeniyle sol gözündeki görme kaybı artan Kuş, bunun üzerine rapor alarak engelli aylığı almaya başladı.

2008 yılında engelli aylığı almaya gittiği bir gün, annesinin tanıştırdığı ve kendisi gibi engelli maaşı olan psikoz hastası Enver Kuş ile dünya evine girdi. İlk hamileliği sırasında meydana gelen göz tansiyonu nedeniyle, Kuş'un sağ gözü tamamen göremez hale geldi.

Bugün sol gözüyle yüzde 5 görebilen Kuş, kendisine uzatılacak yardım eliyle yüzde 20 görmeyi umut ediyor. Kayseri'deki bir hastanede kök hücre nakli ameliyatı olmak isteyen Kuş'un daha iyi görebilmesi için 30 bin liraya ihtiyacı var.

Eşi ile birlikte devletten aldıkları toplam 1120 lira engelli aylığının yanı sıra, 1000 lira çocuk yardımı ile geçimlerini sağlamaya çalışan Kuş, Esenler'de oturdukları ev için ise 900 lira kira ödüyor.

"Kızlarımın yüzünü hiç unutmak istemiyorum"

Yaşadığı zorlukları AA muhabirine anlatan Kuş, haziran ayında Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gittiğini, doktorunun kendisine "Artık yapacak bir şey kalmadı" dediğini aktardı.

Bunun üzerine içini korku kaplayan Kuş, "O gün yanımda küçük kızım vardı. Oturdum, hüngür hüngür ağladım. Orada saatlerce ağladım, bir kişi 'Bu kızın neyi var?' deyip yanıma gelmedi. Kimse bana tek kelime bile sormadı. Dizlerim tutmadı, yerimden kalkamadım. Doktor öyle deyince 'Artık gözüm tamamen gidecek.' dedim. Kızlarımın yüzünü hiç unutmak istemiyorum. Onlarla ilgili hayaller kuruyorum. Büyüdüklerinde onların çeyizini hazırlayacağım." diye konuştu.

Bir yakınının araştırması üzerine Kayseri'deki özel bir hastanede çalışan bir göz doktoruna ulaşan Kuş, "Bir umutla gidiyorum ama yine de kendimi en kötüye alıştırıyorum. Doktor beni muayene edince, 'Sana kök hücre olur. Yüzde 15-20 görürsün. Sağ gözüne ise yapılacak hiç bir şey kalmamış.' dedi. Bir göz de zaten dünyada yeter. Şu an yüzde 5 görüyorum, yüzde 20 görürsem çok iyi olacağımı düşünüyorum." dedi.

12 ve 8 yaşında iki kızı olan Kuş, dışarıya hiçbir zaman yalnız çıkamadığını, eşinin ve çocuklarının kendisine eşlik ettiğini anlattı.

Eşya düzenini ezberlediği için evdeki tüm işlerini kendi halleden Kuş, "Misafirliğe gideyim, ilk önce benim ayakkabılarımı ayaklarımın önüne koyarlar aramayayım diye. Yoksa evimin içinde bir sıkıntım yok. Allah'ıma şükürler olsun oturduğumuz evdeki eşyaları, ev sahibi verdi. 'Kiranızı verme şartıyla oturun.' dedi." ifadelerini kullandı.

Ameliyat için Sağlık Bakanlığından onay alındı

Filiz Kuş, Kayseri'deki uzman doktora muayene olduktan sonra Sağlık Bakanlığına kök hücre nakli için başvurduklarını ve gerekli onayın verildiğini anlattı.

Ameliyatı için gerekli olan para için ilgili kurumlara başvurduğunu ancak olumlu yanıt alamadığını aktaran Kuş, "Bu ameliyatı olan insanlarda olumlu sonuçlar alınmış. Gözleri açılmış. Hayırseverlerin sesimi duymasını istiyorum. İnşallah iki kızım için gözlerime destek olurlar." dedi.

Gözlerinin ameliyattan sonra açılması halinde çalışmayı düşündüğünü dile getiren Kuş, "Gözlerim yüzde 20 görürse, çocuklarımı okula bırakırım. Tekstil sektöründe yine çalışırım. En azından yarım maaş alırım, kimseye muhtaç olmam." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.