Yaşam

Yaşlı kadın pazar arabasında hayatın yükünü taşıyor

Amasya'nın Merzifon ilçesinde, 60 yaşındaki 4 çocuk annesi Ayşe Gedik, çöplerden pazar arabasıyla atık toplayarak geçimini sağlayıp tek odalı evde yaşamını sürdürüyor.

10.11.2017 - Güncelleme : 11.11.2017
Yaşlı kadın pazar arabasında hayatın yükünü taşıyor

AMASYA - CİHAN OKUR

Amasya'nın Merzifon ilçesinde, 60 yaşındaki 4 çocuk annesi Ayşe Gedik, 30 yıldır çöplerden plastik, demir ve kağıt atık toplayıp satarak evine ekmek parası götürüyor.

Şiddet gördüğü için 10 yıldır eşinden ayrı yaşayan, 4 çocuğu da evli olan Gedik, ilçe merkezindeki tek odalı evinde yaşamını sürdürüyor.

Sabahın erken saatlerinde elindeki pazar arabasını arkasından çekerek yollara düşen Gedik, çöp kutularında hurda, plastik, demir ve kağıt atıklar topluyor.

Tek yoldaşı olan pazar arabasıyla günlük 20 kilometre yürüyen Gedik, topladığı atıkları biriktirerek ay sonunda geri dönüşüm firmalarına satıyor.

"Çok çile çektim ama aynı zamanda hep çalıştım"

Gedik, AA muhabirine, ömrü boyunca hayatın bütün zorluklarına tek başına göğüs germeye çalıştığını anlattı. Çöplerdeki atıkların ve sürüklediği pazar arabasının kendisi için büyük anlam ifade ettiğini aktaran Gedik, şöyle devam etti:

"Bu zamana kadar hep kendim çalıştım ve ayakta durdum. Günlük işlere gittim ve çöplerden kağıt, plastik gibi malzemeler topladım. Artık çalışmakta zorlanıyorum, astım hastasıyım ve ayaklarım tutmuyor. Eşim içiyordu ve beni her zaman dövüyordu, çok çile çektim ama aynı zamanda hep çalıştım."

"Devletimden başkasına muhtaç olmak istemem"

Geçimini sağlamak için helal olan her işi yaptığını, çocuklarını büyüttüğünü ancak şimdi yalnız yaşamak zorunda kaldığını belirten Gedik, şunları söyledi:

"Çok şükür geçinmeye çalışıyorum, topladığım kartonları, plastikleri satıyorum. Allah razı olsun evimin kirasını Kaymakamlık veriyor, aşevinden yemeğimi alıyorum, topladığım atıkları satarak geçinmeye çalışıyorum. Kimsenin yanına sığamıyorum. Allah'ım beni kimseye muhtaç etmesin, devletimden başkasına muhtaç olmak istemem. Çok şükür bir şekilde karnım doyuyor. Hayatım boyunca tek odalı da olsa bir evim olsun diye hayal ettim, devletimden sadece başımı sokacak bir ev istiyorum."

Gedik, çöp kutularındaki kötü kokuya rağmen alın teriyle ekmeğini kazanmanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek şöyle konuştu:

"Evin geçimine eşimden bir katkı olmadığı için 30 yıldır Merzifon'un sokaklarını dolaşarak rızkımı arıyorum. Çocuklarımı büyütmek, kimseye muhtaç etmemek için kadın başıma gece gündüz sokaklarda ekmeğimi aradım. Artık çalışmakta zorlanıyorum ancak çalışmak zorundayım. Sabit bir gelirim yok, maaşım yok ve tek başına yaşamaya çalışıyorum."

"Bazen geçtiği yollarda bekliyorum onu göreyim diye"

Gedik, hayatı boyunca mutlu bir yuvanın hayalini kurduğunu ancak hayalinin gerçekleşmediğini vurguladı. Eşinden boşanmadığını söyleyen Gedik, "Boşanmak da istemem çünkü seviyorum onu, hem de boşanmak ayıptır bize göre. Kızlarım da evli. Zor durumda kalırlar, eşleri başlarına kakar diye korkuyorum." dedi.

Yaşadığı onca kederli ana rağmen Ayşe Gedik, "Eşim bana ne kadar kötülük yapsa da seviyorum onu. Bazen geçtiği yollarda bekliyorum onu göreyim diye." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.