Dolar
40.68
Euro
47.42
Altın
3,390.23
ETH/USDT
3,914.40
BTC/USDT
116,676.00
BIST 100
10,956.05
Yaşam

Uyuşturucu batağını birlikte kurutuyorlar

Ayık Yaşamla Buluşma Derneğine ait Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki bir evde yaşayan madde bağımlıları, psikoterapi ve kişisel gelişim eğitim sayesinde uyuşturucu batağından kurtulmaya çalışıyor.

Ekip  | 18.12.2015 - Güncelleme : 18.12.2015
Uyuşturucu batağını birlikte kurutuyorlar

Antalya

ANTALYA

Ayık Yaşamla Buluşma Derneğine (AYBUDER) ait Antalya'nın Döşemealtı ilçesindeki bir evde yaşayan madde bağımlıları, psikoterapi ve kişisel gelişim eğitim sayesinde uyuşturucu batağından kurtulmaya çalışıyor.

İstanbul'da başlatılan rehabilitasyon tekniğini Antalya'ya taşıyan AYBUDER Başkanı Yavuz Tufan Koçak, Duacı bölgesinde tabiatla iç içe bir evde, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezinde (AMATEM) tedavi görüp ayrılan 18-24 yaş arası 6 uyuşturucu bağımlısına eğitim vermeye başladı.

AA muhabirine 12 basamaklı sosyal entegrasyon programı hakkında bilgi veren Koçak, kendisinin de eski alkol ve madde bağımlısı olduğunu aktardı. 

Bağımlılıktan uzaklaşmayı "ayılmak" diye nitelendiren 56 yaşındaki Koçak, kendi ayılmasının ise 45 yaşında olduğunu dile getirdi. Koçak, bağımlılık yüzünden maddi ve manevi her şeyini kaybettiğini, madde ve alkolden uzaklaşmayı başardıktan sonra da bağımlı bireylere ücretsiz danışmanlık yapmaya başladığını anlattı.

"Önemli olan, psikolojik süreç"

Bağımlılığın, diyabet gibi ömür boyu devam ettiğini, uzun süre madde kullanmamanın kurtulma anlamına da gelmediğini vurgulayan Koçak, şunları söyledi:

"Maddeyi bıraktıktan sonraki bir bataklığımız var. Bizim aslında orayı kurutmamız gerekiyor. Bu da tamamen kişisel gelişim sürecini gerektiriyor. Sosyal entegrasyon gerekiyor. Tedavide tıbbi kısımdan sonraki süreç için yapılacaklar eksik ve bu olmadığı için de maalesef bağımlılar çok kısa sürede geriye dönüyorlar. Sorun, sadece bir şeyi kullanıp kullanmamak değil. Önemli olan, fiziki detokstan sonraki psikolojik süreç. Biz, bu süreci sosyalleşerek, kendimizi de geliştirerek yapmaya çalışıyoruz."

Temizlik ve yemekleri birlikte yapıyorlar

AYBUDER Antalya Temsilcisi Kaan Umut Macit de lisede kullanmaya başladığı uyuşturucudan 7 yıl sonra kurtulabildiğini söyledi.

Bir yıldır ayık olduğunu dile getiren Macit, sabah birlikte kahvaltı hazırladıklarını, rutin ev işlerini grup halinde yaptıklarını ifade etti. Sonra grup toplantısı yaptıklarını belirten Macit, "Toplantılarımızda okuduğumuz kitapları paylaşıyoruz. Günlük tutuyoruz. Ailelerimizle bile konuşamadığımız şeyleri konuşuyoruz. Bu, bizi çok rahatlatıyor. İçine girdiğimiz bataklık, bu şekilde temizleniyor. Günlük temizlik ve yemeklerimizi hep beraber yapıyoruz. Bahçe işleri ve hayvanlarla ilgileniyoruz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.