
Sağlık Bakanlığı, Somali'nin başkenti Mogadişu'daki sağlık hizmetinin kapsamını her geçen gün genişletiyor.***
MOGADİŞU - Orhan Canbulatel
Sağlık Bakanlığı'nın Somali ekibinden Dr. Özer Kasap, Digfer bölgesindeki sahra hastanesine uzak bölgelerde yaşayan halka mobil sağlık hizmeti verdiklerini söyledi.
Cezire bölgesindeki Kızılay'a ait kampta kurdukları çadırda bir hemşire ile birlikte görev yaptıklarını ifade eden Kasap, şöyle devam etti:
''Bu kampın yaklaşık 7 bin nüfusu var. Bölge Digfer'e uzak olduğu için hastalar sağlık hizmetine ulaşmakta zorlanıyordu. Bu nedenle burada mobil hizmet veriyoruz. Halk sağlık hizmetinin ayaklarına kadar gelmesinden son derece memnun. Bunu da bize sık sık ifade ediyorlar. Buraya genellikle çocuk hastalar geliyor. İshal, cilt ve üst solunum yolu enfeksiyonları ile sık karşılaşıyoruz.''
Kasap, çevre sağlığı hizmetleri kapsamında da çalışmalar yaptıklarını belirterek, içme suyu depolarının klorlandığını, tuvaletlere de kireç atıldığını anlattı.
Hijyen koşullarının düzeltilmesi ve ishal vakalarının önlenmesi için çevre sağlığı teknisyeni Mustafa Özdemir'in her gün klorlama yaptığını dile getiren Kasap, bu sayede sık karşılaştıkları alerjik göz hastalıklarının da önüne geçilebileceğini kaydetti.