
"Dünyanın en eski kenti" olarak adlandırılan Şanlıurfa, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi.***
ŞANLIURFA - Mehmet Güldaş
İnanç turizminin gözde merkezlerinden ve ''dünyanın en eski kenti'' olarak da adlandırılan Şanlıurfa, son yıllarda yapılan tanıtım faaliyetlerinin de etkisiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı haline geldi. 4 yıl önce 146 bin kişinin ziyaret ettiği kente, bu yılın 7 aylık döneminde 267 bin turist geldi.
Kente gelen turistler genellikle Balıklıgöl ve çevresindeki tarihi öneme sahip çarşıların yanında sıra gecelerinin de yapıldığı konuk evleri ve eski ''Urfa evleri''nin bulunduğu sokakları gezerek, kentin mimari dokusunu da keşfetmeye çalışıyor.
Şanlıurfa Valiliği, belediye başkanlığı ve ilgili diğer kurumların il genelinde turizm bilincini geliştirmek amacıyla yürüttüğü çalışmaların da katkısıyla 2007 yılında 11 bin 433'ü yabancı toplam 146 bin kişinin ziyaret ettiği kenti, 2008 yılında 374 bin, 2009 yılında 387 bin, geçen yıl ise 31 bin 700'ü yabancı olmak üzere toplam 429 bin kişi ziyaret etti. Bu yılın 7 aylık döneminde ise 22 bini yabancı, 267 bin ziyaretçi kentin tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret ederek, konakladı.
Ortadoğu'ya yakınlığıyla söz konusu coğrafyada yaşayanlarla akrabalık ilişkilerinin de bulunduğu Şanlıurfa'ya en çok Suriye, İran'nın yanı sıra ABD ve Almanya'dan da turistler geliyor. 4 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip kentte uluslararası markaların da bulunduğu yeni oteller ve konaklama merkezleri özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde ziyaretçilerin yoğun taleplerini karşılamakta zorlanıyor.
-