Dolar
40.26
Euro
46.83
Altın
3,342.15
ETH/USDT
3,161.70
BTC/USDT
118,700.00
BIST 100
10,259.77
Yaşam

Toroslar'ın beyaz örtüsü, sofralara tatlı oluyor

Toros Dağları'nın zirvelerinde 50-60 metre derinlikteki obruklarda biriken kar, üzerine eklenen özel şerbetle "karlama" adı verilen tatlıya dönüşüyor.

06.09.2016 - Güncelleme : 06.09.2016
Toroslar'ın beyaz örtüsü, sofralara tatlı oluyor Fotoğraf:AA/Servet Tümer

ANTALYA - Servet Tümer

Toros Dağları'nın zirvelerinde 50-60 metre derinlikteki obruklarda biriken kar, üzerine eklenen özel şerbetle "karlama" adı verilen tatlıya dönüşüyor.

Türkiye'nin birçok kesiminde kış aylarında yolları kapatıp hayatı güçleştiren kar, ılıman iklime sahip Akdeniz Bölgesi'nde ise yüksek kesimlerde görülüyor. Yılın belirli bölümlerinde Toros Dağları'nın zirvesine yağan karın büyük kısmı, havanın ısınmaya başlamasıyla kısa sürede eriyor.

Zirvede derinliği 50-60 metreyi bulan obruklar ise yaz sıcaklarına rağmen, karı erimeden muhafaza ediyor.

Akdeniz'in sahil kesimlerinde yaşayan vatandaşlar, yazın sıcak günlerinde Toros Dağları'nın doruklarına çıkarak obruklarda biriken karı topluyor. Motorlu testerelerle kesilen kar, araçlara yüklenerek sahillere taşınıyor.

Obruklardan kar toplamak için kilometrelerce yol katediyor

Serik ilçesinden Selahattin ve Emine Salman çifti de obruklardan kar toplamak için kilometrelerce yol katediyor. Salman çifti, obruktan kestikleri kar parçalarının üzerine nar çiçeği, portakal ve vişne şerbeti dökerek "karlama" adlı tatlıyı yapıyor.

Çiftin ilçe merkezinde satışa sunduğu karlama, yöre halkından da yoğun ilgi görüyor.

 "Çıkardığımız karı araçlarla taşıyoruz, atalarımız eşeklerle taşırdı"

Selahattin Salman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haftada 2 ya da 3 kez obruklara giderek kar topladıklarını anlattı.

Karı taşırken Yörüklerin kullandığı kıl çadırlardan yararlandıklarını ifade eden Salman, bu şekilde karı erimeden ilçeye getirmeyi başardıklarını söyledi.

Yaklaşık 50 yıldır "karlama" yaptıklarını bildiren Salman, "Atalarımızdan kalma bir gelenek bu. Ailece bu mesleği devam ettirmeye çalışıyoruz. Şimdi işimiz biraz daha kolay. Çıkardığımız karı araçlarla taşıyoruz. Atalarımız eşeklerle taşırdı." dedi.

Karlamanın kilosunu 5 liradan satışa sunduklarını kaydeden Salman, "Karlama hem ekonomik hem de doğal." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.