
İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, Tarihi Yarımada'yı koruyacak nazım imar planını oy birliğiyle kabul etti.***
İSTANBUL
Koruma Kurulu, yaptığı düzenlemelerde, Tarihi Yarımada'daki birinci derece tarihi eser niteliği taşıyan bazı yapıların yakınındaki otopark projelerini iptal etti. Yerebatan Sarnıcı'nın çevresindeki yapılaşmanın kısıtlandığı dikkat çekti. Tarihi yapıların etrafındaki yeşil alanların, planlara işlenerek tescilli yapıların korunacağı bildirildi.
Bu planın ele alındığı İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayı 3 birleşiminde konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Ergun Turan, bu planın çok uzun yıllar belediyenin gündeminde olduğunu belirterek, ''İstanbul için çok önemli bir plan. Bu dönemde alınan en önemli kararlardan birisi'' dedi.
CHP'li Meclis Üyesi Mehmet Yıldız da Tarihi Yarımada'nın 1980'li yıllardan itibaren parça parça koruma planlarının yapıldığını belirterek, ''İstanbul'un en önemli yeri olan bu bölgenin koruma planının bu kadar uzun sürmesi gerçekten üzücü bir durum. Bugün tarihi bir gün. Ayrıca darısı Beşiktaş'ın başına diyorum'' diye konuştu.
Rapor, meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Üç medeniyete başkentlik yapan İstanbul'da korunması gereken tarihi eserlerin korunduğu, kayıp eserlerin elde edilen bulguları varsa, onların da işlendiği bir plan yapılmıştır'' dedi.
Kocabaş, Tarihi Yarımada'daki eserlerin tamamının korunacağını, bu eserlerin yanlarına inşa edilecek yapıların tarihi eserlerin korumacı mantığıyla değerlendirileceğini ifade etti.