Dolar
38.57
Euro
43.58
Altın
3,240.74
ETH/USDT
1,830.30
BTC/USDT
95,804.00
BIST 100
9,167.58
Yaşam

İzmir'in nöbetçi söğüşçüsü

Kelle etinin soğuk olarak tüketildiği İzmir'in geleneksel lezzeti söğüşü, sadece gece 03.00'ten sabaha kadar açık olan dükkanında satan Tahir Sivritepe, meslekte 50 yılını doldurdu.

05.09.2017 - Güncelleme : 05.09.2017
İzmir'in nöbetçi söğüşçüsü Fotoğraf: AA/Tezcan Ekizler

İZMİR - TEZCAN EKİZLER

İzmir'in geleneksel lezzeti söğüşü, sadece geceyarısı açık olan dükkanında müşterilerine sunan Tahir Sivritepe, 17 yaşında başladığı mesleğinde yarım asırdır hizmet veriyor.

Kuzu kellesinin çeşitli parçalarının haşlanması sonrası soğutulup parçalanarak soğan, maydanoz ve baharat ilavesiyle hazırlanan söğüş, İzmir'de önemli sokak lezzetleri arasında gösteriliyor.

Gündüz saatlerinde kentin çeşitli bölgelerinde çok sayıda söğüşçü bulunmasına rağmen geceyarısı canı söğüş çekenlerin gidebileceği tek bir adres var: Tahir Baba'nın Yeri

Tarihi Kemeraltı Çarşısı içindeki Havra Sokağı'nda küçük dükkanında söğüş satan Tahir Sivritepe, gece 03.00'te başladığı mesaisini sabah 08.00'de bitiriyor.

Gece çalışanların ve eğlence merkezlerinden çıkanların uğrak noktası olan Tahir Baba'nın Yeri, söğüş yemek için uykusuz kalanları da ağırlıyor.

Söğüşçülüğe 17 yaşındayken ağabeyinin yanında, üç tekerlekli seyyar tezgahta başladığını söyleyen Sivritepe, eskiden Kemeraltı'nda bazı dükkanların gece 3'te açıldığını, esnafa hizmet vermek için kendilerinin de gece çalıştığını anlattı.

"Havra Sokağı'nda ayrılmam" 

Sivritepe, 50 yıldır esnaflık yaptığı Havra Sokağı'nı artık ikinci evi gibi gördüğünü Çeşme ve Kuşadası gibi turizm merkezlerinden çok sayıda teklif aldığını ancak buradan vazgeçemediğini ifade etti.

Bazı müşterilerinin sabırsızlanarak daha erken açıp açamayacağını sorduğunu ancak etin 03.00'te hazır olabildiğini anlattığını söyleyen Sivritepe, çok aç olan müşterilerine önceden bir dilim söğüş tattırdığını, üflemelik adını verdiği bu aperatifin de dükkanın bir geleneği haline dönüştüğünü dile getirdi. 

"Şansı olan yer" 

Tahir Baba'nın müdavimlerinden 40 yaşındaki Bülent Varol, söğüşle bu dükkanda tanıştığını, 10 yıldır sürekli geldiğini anlattı.

Varol, "Lezzet anlatılmaz, burada gelip yaşayacaksın. Bazen gelirsin ama söğüş bulamazsın. Saatinde geleceksin buraya. Herkes gece gelir ama şansı olan yer." diye konuştu.

Müşterilerden Ali İlhan ise 8 ay önce duyduğu Tahir Baba'nın Yeri'nde saatini kaçırdığı için söğüş yiyemeden ayrıldığını, insanların özellikle etinin taze olması nedeniyle burayı tercih ettiğini dile getirdi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.