İşte havucun sulu olmasının sırrı
Türkiye'de havucun önemli üretim merkezlerinden Kaşınhanı'da havuç, topraklı olarak kasalara konuyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor.

Türkiye'de havucun önemli üretim merkezlerinden Kaşınhanı'da havuç, topraklı olarak kasalara konuyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor.***
KONYA - Mürsel Çetin
Türkiye'de havucun önemli üretim merkezlerinden Konya'nın Kaşınhanı bölgesinde havuç, topraklı olarak kasalara konuyor ve soğuk hava depolarında muhafaza ediliyor. 5-6 ay sonra depodan çıkarılan havuç, hasat edildiği günkü gibi lezzetli ve sulu oluyor.
Kaşınhanı'ndaki havuç üretim tesisi Saddam Tarım Ürünleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Arıcı, yaptığı açıklamada, havucun tarlada hasadı yapıldıktan sonra arazide boylamasının yapıldığını anlatarak, ''Havuç tarladan alındıktan sonra, kalibrasyonunu yani boylamasını yapıyoruz. Topraklı olarak sepetlerimize yerleştiriyoruz ve bu işlemin ardından soğuk hava deposuna koyuyoruz. Bu işleme 'havucun bitkisel hayata alınması, uyutulması' diyoruz'' dedi.
Soğuk hava deposuna konmadan önce havucun kuruluk ve nem oranına baktıklarını ifade eden Arıcı, şunları kaydetti:
''Depoya konacak havuçların kuruluk ve nem oranı çok önemli. Ne çok çamur olacak, ne de çok kuru olacak. Eğer çok kuru olursa havuç, soğuk hava deposuna konulduktan sonra kuruma ve acıma yapar. Bir insanın bunu tüketmesi için pazarlara sunamazsınız. Bunun nem oranını güzel bir şekilde ayarladıktan sonra havucu uyutma işlemine geçiyoruz.''
Nem derecesi ve kuruluk oranı çok önemli
Soğuk hava deposunda bekletilen havucun nem derecesini ve kuruluk oranını iyi sağladıklarını hatırlatan Arıcı, şöyle devam etti:
''Havucu soğuk hava deposuna almaktaki amacımız, İç Anadolu Bölgesi'nde özelikle ocak ve şubat aylarında kış şartlarının çetin geçmesi. Toprak ısınmaya başladıktan sonra bu havuç toprakta beklemez. İçindeki su oranını yaprağa verir ve havuçta en ufak insan sağlığına yararlı bir mineral kalmaz. Onun için havucu, soğuk hava depolarına koyuyoruz. 5-6 ay sonra, depodaki havucu, topraktan çıktığı ilk günkü gibi lezzetli ve sulu olarak piyasaya sunuyoruz.''