Yaşam

Hataylı lezzet ustalarının UNESCO sevinci

Birbirinden farklı mezeleri ve yemekleriyle adından söz ettiren Hatay'ın UNESCO tarafından gastronomi alanında Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesi, kentte büyük sevinçle karşılandı.

08.11.2017
Hataylı lezzet ustalarının UNESCO sevinci Fotoğraf: AA/Lale Köklü

Hatay

HATAY - Lale Köklü

Künefesinden kabak tatlısına, kağıt kebabından binbir çeşit kahvaltı ile mezeye kadar çok geniş lezzetleriyle tanınan Hatay'ın "gastronomi" alanında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na dahil edilmesi, kentteki lezzet ustalarını sevindirdi.

Osmanlı mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan, dünyanın ilk peynir tatlısı olarak bilinen künefesi, taş fırınındaki katıklı ve biberli ekmeğinden binbir çeşit baharatıyla harmanlanan kahvaltısı, meze çeşitleri ve yöresel yemekleriyle ön plana çıkan Hatay'ın "yaratıcı şehir" unvanını alması, kentte büyük mutlulukla karşılandı.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na Hatay'ın da eklenmesiyle yıllarını, kentin zengin mutfağını yerli ve yabancı turistlere tanıtmak için harcayan lezzet ustaları, büyük sevinç yaşadı.

"Yaklaşık 600 çeşit yemeğiyle zengin bir mutfak"

Hatay Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin yaklaşık 600 çeşit yemeğiyle zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu söyledi.

Hatay mutfağındaki lezzetlerin dünyaca övülmeye layık olduğunu aktaran Nacioğlu, şöyle devam etti:

"Lezzet konusunda Türkiye'de önemli bir yerdeyiz. 2015'te Gaziantep gastronomi şehri ilan edildi. Biz de o yıllarda olabilirdik ama 2017 yılında alabildik. UNESCO tarafından seçilmemiz mükemmel oldu. Tabii iki şehrimizin de önemli yemekleri var. Şu saatten sonra bizim yapmamız gereken şey kentimizin yemeklerinin reklamını yapmak. Şehrimizin kazandığı bu unvanı daha güzel temsil etmemiz lazım. Tüm Hataylı esnafımıza büyük işler düşüyor. Biz hem EXPO 2021'i kentimizde yapmayı hem de bu unvanı almaya hak kazandık. Kent için bunlar güzel gelişmeler. İnşallah bizler çıtayı yükselterek şehrimizi dünyaya daha iyi tanıtırız."

"Artık tüm dünya Hatay'ı bilecek"

Künefe ustası Mustafa Sertbaş da Hatay denilince akla ilk künefenin geldiğini anımsatarak, "Künefe, şehrimizin tanıtımı açısından büyük bir öneme sahip. Bu lezzeti dışarıda hiçbir yerde bulamazsınız. Hatay'ın gastronomi şehri olduğunu bizler biliyorduk ancak artık tüm dünya bilecek. Bu bizim gururumuz. Bu durum kentimizi tanıtacak ve daha çok turist gelecek. Geç kalınsa da bu unvana layık görülmek sevindirici." dedi.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın