Halk ekmek'ten 18 çeşit ekmek
Ankara Halk Ekmek Fabrikası'nda Başkentlilerin damak zevkine ve sağlıklarına göre yapılan 18 çeşit ekmek, el değmeden hijyenik şartlarda üretiliyor.

Ankara Halk Ekmek Fabrikası'nda Başkentlilerin damak zevkine ve sağlıklarına göre yapılan 18 çeşit ekmek, el değmeden hijyenik şartlarda üretiliyor.***
ANKARA - Arife Yıldız Ünal
Ankara Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, normal, kepekli, tıbbi, köy, şampiyon, tuzsuz, fındıklı, cabata, roll, ruşeymli ve kalsiyumlu ekmek çeşitli ile halk somun, çeşnibahar, grisini, simit, poğaça, pide, çorbalık galetaların yanı sıra çölyak hastaları için özel olarak üretilen glutensiz un ve galeta unlarıyla Başkentlilerin soflarını zenginleştirdiklerini söyledi.
İlkbahar, yaptığı açıklamada, Ankaralılara kaliteli ve lezzetli ekmek çeşitleri sunmak amacıyla üniversite ve sanayi iş birliğiyle 200 binle başladıkları üretim kapasitelerini 1,5 milyona çıkardıklarını bildirdi.
1982'de kurulan Halk Ekmek Fabrikası'nda el değmeden hijyenik koşullarda üretim yapmak amacıyla alınan makinelerde ilk olarak un, su, tuz, maya ve gerekli durumlarda katkı maddesi ilave edilerek üretilen normal ekmeğin, karbonhidrat yönünden zengin bir yapısı olduğuna dikkati çeken İlkbahar, ''100 gramında yaklaşık 240 ile 280 kalori bulunmaktadır. Ekmeğin bileşiminde kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor gibi mineral maddeler de bulunmaktadır. Ekmekte bulunan yüzde 1,5-2 civarındaki yağın önemli bir bölümünü linoleik asit oluşturmaktadır. Linoleik asidin kolesterolün azaltılması, damar sertliğinin önlenmesi gibi önemli fonksiyonları vardır'' dedi.
Çölyak hastalarına özel ekmek
Hacettepe Üniversitesiyle ortaklaşa formüle edilerek, Halk Ekmek Fabrikasında çölyak hastaları için üretilen glutensiz ekmeğin hafta bir üretildiğini belirten İlkbahar, ''Üretim yapılan ortamda, unun tozu dahi mevcut değildir. Üretiminin ana ham maddeleri mısır nişastası, gam ve pektindir. Tıbbi ekmek ve unu, çölyak hastaları, fenilketonüri hastaları, diğer metabolizma hastaları, müzmin böbrek hastaları ve amonyak yüksekliğine neden olan karaciğer hastaları için üretilmektedir'' diye konuştu.
MET-VAK tarafından satışı yapılan bu ekmeğin, maddi durumu yetersiz çölyak hastalarına ücretsiz verildiğini ifade eden ilkbahar, çölyak hastaları için aynı zamanda glutensiz un da ürettiklerini söyledi.