Dolar
39.22
Euro
44.86
Altın
3,310.94
ETH/USDT
2,491.00
BTC/USDT
105,492.00
BIST 100
9,486.56
Yaşam

Etle sebzenin buluşmasından çıkan lezzet: Haşhaş kebabı

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde zırhla çekilmiş etin sebzeyle buluşmasından ortaya çıkan 'haşhaş kebabı' damaklarda unutulmayacak bir tat bırakıyor.

08.05.2017 - Güncelleme : 08.05.2017
Etle sebzenin buluşmasından çıkan lezzet: Haşhaş kebabı Fotoğraf: AA/Kerem Kocalar

ŞANLIURFA - MEHMET AKİF PARLAK

Fırat Nehri'nin kıyısında bulunan ve Ege'deki sahil kentlerini andıran Birecik ilçesinde, zırhla çekilmiş etin sebzeyle buluşmasından ortaya çıkan "haşhaş kebabı", adı kebapla özdeşleşen Adana ve Şanlıurfa'dan da müşteri çekiyor.

Doğal güzelliği, farklı lezzetleriyle son zamanlarda adından söz ettiren ve ulaşımda doğu ile batı arasında adeta köprü vazifesi gören Birecik, değişik yemekleri müşterilerin damak tadına sunuyor.

Meşakkatli hazırlığın ardından yemeye hazır hale gelen haşhaş kebabı için işlemler saatler öncesinden başlıyor. Bölgedeki meralarda yetişen kuzuların "boşluğu" diye adlandırılan kaburgalarının üstünde bulunan yağsız ve sinirsiz et, zahmetli bir şekilde zırhla çekilerek kıyma haline getiriliyor. Ardından içerisine kırmızı biber, sarımsak, maydanoz sapı, yeşil soğan, tuz ve çeşitli baharatlar katılan kıyma et, dolapta yaklaşık 3 saat dinlendiriliyor.

Ardından diğer kebapların aksine yuvarlak şişlere yapıştırılan haşhaş kebabı, müşterilerin damağında unutmayacakları bir tat bırakıyor.

"Etin sebze ile buluşmasından ortaya çıkan muhteşem bir lezzet"

Kebap ustası Mustafa Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldan beri üç kardeşi ile haşhaş kebabı yaptığını ve bu mesleği çok sevdiklerini söyledi.

Haşhaş kebabı için öncelikli şartın kebap için değerlendirilecek kuzunun merada yetişmiş olması gerektiğini anlatan Işık, bu kebap için diğer bir olmazsa olmazın ise etin makinede değil zırhta çekilmesi olduğunu vurguladı.

Şişe saplandıktan sonra közde pişen kebapla ilgili yorumun ancak tattıktan sonra yapılabileceğini aktaran Işık, "Haşhaş kebabı, Adana ne Urfa kebaplarından farklıdır, etin sebzeyle buluşmasından ortaya çıkan muhteşem bir lezzettir. Herkesin mutlaka bu lezzeti denemesini tavsiye ediyoruz." dedi.

"Adanalıların da ilgilisini çekiyor"

Müşterilerden Ahmet Faruk Şenel de Adana'dan ziyaret için ilçeye geldiğini ve burayı çok beğendiğini dile getirerek, "Ben buraya gelmeden önce sadece Adana kebabı biliyordum. Ama burada sebzeli kebap yani haşhaşı deneyince farklı ve güzel bir lezzet olduğunu gördüm. Misafirlerim geldi, bana sordular 'Acıktık ne yiyelim' diye, ben tereddüt etmeden 'Haşhaş kebabı yiyelim' dedim ve buraya getirdim." diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.