Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,558.90
BTC/USDT
70,227.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

Ekmeklerini 'dalbastı'dan çıkarıyorlar

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden meyve bahçelerinde çalışmak üzere Elazığ'a gelen mevsimlik tarım işçileri, bugünlerde ekmeklerini "dalbastı" kirazı toplayarak çıkarıyor.

İsmail Şen  | 26.06.2019 - Güncelleme : 26.06.2019
Ekmeklerini 'dalbastı'dan çıkarıyorlar

Elazığ

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerden meyve bahçelerinde çalışmak üzere Elazığ'a gelen mevsimlik tarım işçileri, bugünlerde ekmeklerini "dalbastı" kirazı toplayarak çıkarıyor.

Elazığ, sebze ve meyve hasadı için her yıl yaklaşık 3 bin mevsimlik tarım işçisini ağırlıyor. Kentte hasat ilk olarak kiraz bahçelerinde başlıyor.

Kentte 6 bin 500 dekarda yetiştiriciliği yapılan kirazın hasat döneminin başlamasıyla Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi bölge illerinden aileleriyle kente gelen mevsimlik tarım işçileri, sıcak havada çalışarak ekmek parası kazanıyor.

Tahta merdivenlere çıkarak kiraz toplayan işçiler, günlük 70 lira yevmiye alıyor.

Kendine has tadı ve aromasıyla "dalbastı" olarak adlandırılan kiraz çeşidinin geniş alanda üretiminin yapıldığı kentte, hasat dönemi görsel bir şölene dönüşüyor.

15 gün içerisinde toplanması gerekiyor

Kiraz yetiştiriciliğinin yoğun yapıldığı Obuz köyünün muhtarı Hüseyin Ağır, bu yıl verimli bir hasat dönemi geçirdiklerini belirtti.

Hasat döneminde köylerinde şenlik havası oluştuğunu dile getiren Ağır, "Köyümüzdeki kiraz yetiştiricilerinin bir kısmı kendi imkanlarıyla, daha büyük bahçesi olanlar ise işçilerle hasadı gerçekleştiriyor. Kirazın hasat süresi kısıtlı, 15 gün içinde toplamamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Mesaimiz kirazla başlıyor"

"Çavuşluk" yapan mevsimlik tarım işçisi İnci Şimşek, meyve ve sebze hasadı döneminde hem Elazığ'da yaşayan hem de çevre illerden gelen işçilerin bağ ve bahçelerde istihdamına aracılık ettiğini söyledi.

Tarlalarda sıcak havada çalışmanın zor olduğuna işaret eden Şimşek, her ailede en az 4 kişinin çalıştığını dile getirdi.

Şimşek, "Mesaimiz kirazla başlıyor. Kiraz bittikten sonra kayısıya gidiyoruz. Kayısının ardından da nohut ve sebze hasadına gidiyoruz. Sonbahara doğru da üzüm hasadı var. Yorucu bir iş. Sabah 06.00'da kalkıyor, 17.00'de paydos ediyoruz. Ev işi, temizlik, yemek, günümüz bu şekilde geçiyor. Ertesi gün yine aynı şekilde devam ediyoruz." dedi.

Mevsimlik işçilerden Mustafa Şimşek ise en önemli geçim kaynakları meyve ve sebze hasadını her yıl sabırsızlıkla beklediklerini, iş zor olsa da kazancından dolayı isteyerek çalıştıklarını kaydetti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın