Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,562.40
BTC/USDT
70,319.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam, arşiv

"Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru kırıldı

Van'da gerçekleşen "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru denemesi, 51 bin 793 kişi ile kırıldı.

01.06.2014 - Güncelleme : 01.06.2014
"Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru kırıldı

VAN

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) öncülüğünde Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünün desteklediği etkinlik, Atatürk Kültür Parkı'nda yapıldı.

Sabah 07.00'den itibaren başlayan etkinlik kapsamında turnikelerden geçerek alanı dolduran kalabalık, aynı sofrada bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadı. Çeşitli müzik gruplarının sahne aldığı ve halk oyunları gösterilerinin yapıldığı etkinlikte, binlerce kişi, saat 09.00'da turnikelerin kapanması ve Guinness Türkiye Temsilcisi Şeyda Subaşı Gemici'nin startı ile kahvaltı yapmanın keyfini sürdü.

Guinness Türkiye Temsilcisi ve Tescilli Hakemi Gemici, yaptığı açıklamada, 2001 yılından beri rekorun kırılmadığını belirterek, "Bu rekor 18 bin 941 kişiyle Amerika'ya aitti. Amerika için üzülüyorum, Van'a hayırlı, uğurlu olsun. Yeni bir dünya rekoru. Van 51 bin 793 kişi ile rekoru kırdı" dedi.

Gemici, konuşmasının ardından Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ile Van TSO Başkanı Necdet Takva'ya Guinness tarafından hazırlanan sertifikayı verdi.

Van TSO Başkanı Takva da tüm katılımcılara teşekkür ederek, "Bu rekoru hep beraber kırdık. Bu rekor ile barış ve kardeşlik sofrasını birlikte kurduk. Van'a hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu.

Guinness rekorunu sevinçle karşılayan vatandaşlar ise halk oyunları ekipleri ile halay çekip horon tepti.

Kentte sevinç

Van TSO öncülüğünde Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ile çok sayıda kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütünün desteği ile elde edilen yeni rekor, kentte sevinçle karşılandı.

"Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoru programına destek için Van'a gelen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Atatürk Kültür Parkı'ndaki programın ardından Van Ticaret Borsası'nı (VATBO) ziyaret etti.

Buradan Van TSO'ya geçen Hisarcıklıoğlu, Van TSO Başkanı Necdet Takva, yönetim kurulu üyeleri ve Guinness Türkiye Temsilcisi Şeyda Subaşı Gemici tarafından karşılandı.

Guinness tarafından Van TSO adına düzenlenen sertifika ile fotoğraf çektiren Hisarcıklıoğlu, daha sonra TOBB ile Van Valiliği arasında imzalanacak 24 derslikli fen lisesi ile 200 yataklı pansiyonun protokol törenine katıldı.

Burada kahvaltı rekoruyla ilgili konuşan Hisarcıklıoğlu, Van'ın İngilizce'de 1 anlamına geldiğini ve birinci olmanın Van'a her zaman yakıştığını söyledi.

Kırılan rekorun, kolay kolay aşılamayacağını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Meşhur olan Van kahvaltısını, başkan olduğum zaman ve Van'a ilk geldiğimde Yusuf'un orada yapmıştım. O zaman bunun markalaşması, bütün Türkiye'ye yayılması lazım dedim. Bizim Bak Hele Bak, Ankara'ya geldi. Ama sadece Ankara'ya gelmek yetmez artık. Küreselleşme ve internet, bütün dünyayı artık avcunuzun içerisine getirdi. Bu çağda şehrini uluslararası marka yapabilmek işte bu tip hadiselerle olabiliyor. Van'a yakışır bir rekoru elde ettik. Ben bu 51 bin 793 kişiden biri olsaydım daha da mutlu olacaktım. Ama biz bakanlarımızla alana geldiğimizde artık turnikeler de sayamaz oldu."

Deprem döneminde kalabalık bir iş adamı heyetiyle Van'a geldiklerini ve sokaklarda gezdiklerini anımsatan Hisarcıklıoğlu, o dönemde kentin sokak ve caddelerinde 81 ilden yardıma gelen insanların araç plakalarını gördüğünde çok duygulandığını, bundan sonra üzüntü verici olaylar yerine rekor gibi sevindirici günlerde bir araya gelmeyi temenni etti.     

Guinness Türkiye Temsilcisi ve Tescilli Hakemi Gemici ise 1 Haziran 2014'ün Van için güzel ve tarihi bir gün olduğuna dikkati çekerek, kentin dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası rekorunu kırdığını hatırlattı.

Daha önce rekorun Amerika'da olduğunu, ancak Van'ın bunu 51 bin 793 kişiyle eline geçirdiğini ifade eden Gemici, "Ben alanda şunu izledim. Herkes birbiriyle el ele tutuşup, barış, kardeşlik içerisinde barış sofrası kurdu. Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrasında herkes büyük bir aile gibiydi. İnşallah da hep öyle kalır. Dün itibarıyla rekor kırılacağını tahmin ediyordum. Herkes çok istekliydi. Sabah parka geldiğimizde biz bile turnikelerden geçerken zorlandık. O anlarda rekorun kırıldığını anladık. Resmi sonuçlar da elimize geldiği anda haklı çıktık" diye konuştu.

Sertifikayı öperek gözyaşı döktü

Bu arada, Van'da uzun yıllardan bu yana "Bak Hele Bak" adıyla kahvaltı salonu işleten Yusuf Konak da Guinness Türkiye Temsilcisi Gemici tarafından Van TSO Başkanı Takva'ya verilen sertifikayı yere bırakarak öptü.

Herkesin şaşkın bakışları arasında sevinç gözyaşları döken Konak, Gemici'nin de elini öperek, katkılarından dolayı teşekkür etti.

Çelik ve Yılmaz Van'da

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Van'da bulunan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Erciş yolundaki fuar ve kongre merkezi ile Hakkari yolundaki Tekstilkent alanında inceleme yaptı.

Yılmaz, "Van'a özel program yaptık ve bu kapsamda da ciddi projelere destek veriyoruz" dedi.

Van'da kırılan "Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası" rekoruyla ilgili de değerlendirmede bulunan Yılmaz, rekor alanına Vanlıların sığmadığını, Türkiye'nin birçok ilinden ve çeşitli ülkelerden insanların rekor denemesi için kente geldiğini belirtti.

Yılmaz, Van'ın çok güzel değerlerinin olduğunu ve bu değerlerin tanıtılması gerektiğini bildirerek, "Dünyadan da Van'a daha fazla insanı getirmemiz lazım. Van'ın tanıtımı, marka şehir olması anlamında önemli bir faaliyet. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Biz de bunun parçası olmak için geldik. Bunları görmek istiyoruz. Bölgenin insanı olarak diyorum. Bölgelerimiz başka şeylerle anılmasın, renkli güzel etkinliklerle anılsın, ekonomik gelişmeyle anılsın. İnsanlarımız özgürlüklerini sonuna kadar kullanırken, bir taraftan da şiddetten, olumsuzluklardan uzak bölge olsun. 21 yüzyılda Van, dünyanın yükselen yıldızı olsun" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve hükümete Van'a verdikleri desteklerden dolayı teşekkür eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise Van'ın teşvikler açısından 6. bölgede yer aldığını, bunun da yatırımda bölgenin en cazip yerlerinden biri olduğu anlamına geldiğini aktardı. 

Kahvaltı rekorunun kırılmasının da çok önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Çelik, bunun, kentin geleneksel misafirperverliğinin göstergesi olan kahvaltının rekora dahil edilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın