Yaşam

Down sendromlular anne desteğiyle sosyalleşiyor

İzmit Belediyesince kurulan kafede çalışan down sendromlular, anneleriyle aynı iş ortamında çalışmalarından aldıkları destek sayesinde sosyal hayata güvenle adım atıyor.

10.11.2017 - Güncelleme : 11.11.2017
Down sendromlular anne desteğiyle sosyalleşiyor

KOCAELİ

İzmit Belediyesi'nce sosyal sorumluluk projesi kapsamında açılan "Down Cafe"de çalışan, yaşları 22-30 arasında değişen 5 down sendromlu genç, müşterilerine gösterdikleri güler yüzle sosyal ilişki yetilerini geliştiriyor. 

Aldıkları garsonluk eğitiminin ardından meslek hayatına atılan gençlerden Ahmet Talha ile Mediha Ceren, anneleriyle aynı yerde istihdam edilmenin sevincini yaşıyor.

Anne Tenzile Görgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerinin kafede istihdam edilmek için seçildiğini, çocuklarının da 2 ay komilik eğitim aldığını söyledi.

Eğitim sürecinde çocuklarının kendileriyle yarı zamanlı çalıştıklarını kaydeden Görgün, şunları konuştu:

"Böylece buradaki ortama alıştılar, güzel bir şekilde bu süreci tamamladılar. Bu şekilde birçok çocuğumuz sosyal hayatın içinde oldu. İş yerine beraber gelmenin avantajları var. Evde kalmıyorlar, birlikte oluyoruz, çalışıyoruz. Gözümüz arkada kalmıyor, çocuklarımız gözümüzün önünde. Birçok iş yerinde böyle çocuklarımıza iş imkanı tanınır diye umut ediyoruz." 

Anne Cemile Erdem, çocuğunun sosyalleşmesi açısından kafenin önemli bir rol oynadığını belirtti.

Down sendromlu oğlunun misafirlerle birlikte olmayı öğrendiğine işaret eden Erdem, "Biz Ahmet ile yol arkadaşıydık, şimdi de mesai arkadaşı olduk. Mutluyuz, olmak istediğimiz yerdeyiz. Her şey daha iyi olacak. Ahmet ile 12-13 çocuğumuz daha oldu. Hepsinin annesi olduk, mutluyuz." diye konuştu.

Muhabir: İbrahim Aktaş

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.