Diyarbakır'dan Amerika'ya 100 yıllık lezzet
Diyarbakır'ın yüzyıllık geleneksel lezzeti ''burma kadayıf'', Amerika, Macaristan, Almanya gibi ülkelere de gönderiliyor.

Diyarbakır'ın yüzyıllık geleneksel lezzeti ''burma kadayıf'', Amerika, Macaristan, Almanya gibi ülkelere de gönderiliyor.***
![]() |
Diyarbakır'dan Amerika'ya 100 yıllık lezzet |
DİYARBAKIR - Meral Özdemir/İbrahim Yakut
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bereketli topraklarında yetişen buğdaylardan öğütülen unların harmanlanarak bir araya gelmesiyle oluşan hamurun serüveni, yüzyıldır karşı konulmaz bir lezzete dönüşmeye devam ediyor. Diyarbakır'da 1900'lü yıllardan bu yana kadayıf üreten Hacı Levent ailesi kentin geleneksel damak tadını, Türkiye'nin yanı sıra Amerika, Macaristan, Japonya, Almanya gibi ülkelerle de buluşturuyor.
Aile temsilcisi Murat Altunhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 kuşaktır kadayıf üretimi yaptıklarını söyledi.
Büyük emekle günde ortalama 500 kilogram tatlı üretilen işletme sahibi Murat Altunhan, ''Özel olarak ürettiğimiz kadayıfın lezzeti kimsede yok'' dedi.
Isıtılmış, dönen silindirlerin üzerine akıtılan ve 1-2 dakika içinde yarı halde pişen hamur, daha sonra ustaların el kıvraklıgıyla zarif bir şekilde eşit olarak kesiliyor. Kesilen tel kadayıfın içine çeşidine göre kaymak, ceviz, fıstık veya peynir konulup yan yan burularak kalınca bir tabaka tereyağ sürülmüş tepsiye özenle yerleştiriliyor. Hazırlanan tepsilerdeki kadayıfın üzerine sıvı yağ gezdirildikten sonra büyükçe ocaklarda pişiriliyor.

