Dolar
39.43
Euro
45.58
Altın
3,435.12
ETH/USDT
2,490.00
BTC/USDT
103,139.00
BIST 100
9,520.22
Yaşam, arşiv, arşiv

Devlet Mahallesi dönüşüyor

Başbakanlığa 10 dakika yürüme mesafesinde bulunan "Devlet Mahallesi"ndeki lojmanlar kentsel dönüşüm kapsamında boşaltılıyor.

31.07.2013 - Güncelleme : 31.07.2013
Devlet Mahallesi dönüşüyor

ANKARA -Esra Altınmakas/Duygu Can

Başkentin merkezinde, Başbakanlığa 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan "Devlet Mahallesi"nin riskli alan ilan edilmesinin ardından, üst düzey bürokratların da oturduğu 428 lojmandan 157'si boşaltıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu yıl haziran sonuna kadar tahliye süresi verilmesine rağmen tamamı halen boşaltılmayan, 280 lira kira ve aidat bedeliyle oturulan lojmanlarda, Ramazan Bayramı'ndan sonra, kentsel dönüşüm yasası gereği elektrik ve su kesintisine gidilecek.

Amaç vatandaşın kullanımına açmak

Bakanlığın yanı sıra Ankara Mimarlar Odasınca da yeni proje hazırlıklarına başlanan mahallenin, vatandaşların kullanımına açılması planlanıyor.

Dönüşüm kapsamında mahalledeki tarihi konutların dışı orijinaline uygun yenilenirken, içleri taşıyıcı sistemleri güçlendirildikten sonra kullanım amacına uygun olarak yeniden tasarlanacak.

Üç caddeden oluşan mahalledeki ara sokakların her birinin de kullanıma açılması planlanıyor. Tarihi statüleri bulunmayan, sonradan yapılan binaların da yıkılarak, bu alanların meydan olarak düzenlenmesi öngörülüyor.

Devlet Mahallesi

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ilk "toplu konutu" olan Namık Kemal Mahallesi'nin temeli, 1944'te atıldı. 1945 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından projelendirilen lojmanların yapımı bir yılda tamamlandı.

Asker ve üst düzey büroklar için kurulduğundan "Devlet Mahallesi" denilen ve "Saracoğlu Mahallesi" olarak da bilinen bölge, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklara 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alıyor.

Kentsel sit alanı olarak tescil edilerek koruma altına alınan mahalleki konutların önü ve arkasında bahçeleri bulunuyor. Bölgedeki 2, 3 ve 4 katlı evler ise tavanları yüksek, balkonlu ve o günün şartlarına göre modern ve lüks olarak tasarlanmış.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın