Dolar
32.35
Euro
34.91
Altın
2,219.33
ETH/USDT
3,554.00
BTC/USDT
70,540.00
BIST 100
9,079.97
Yaşam

30 yıllık hemşirenin briç tutkusu

Yaklaşık 30 yıl boyunca sürdürdüğü hemşirelikten yakın zamanda emekli olmaya hazırlanan Hatice Özgür, hobi olarak başladığı ve daha sonra profesyonel şekilde yürüttüğü briçin yaygınlaştırılmasını istiyor.

21.05.2018 - Güncelleme : 21.05.2018
30 yıllık hemşirenin briç tutkusu

İSTANBUL

Yaklaşık 30 yıl boyunca sürdürdüğü hemşirelikten kısa bir süre sonra emekli olmaya hazırlanan Hatice Özgür, hobi olarak başladığı ve daha sonra profesyonel şekilde yürüttüğü briçin yaygınlaştırılmasını istiyor.

Aynı zamanda Briç Kadın Milli Takımı'nda da yer alarak, çeşitli kategorilerde ulusal ve uluslararası başarılarda imzası bulunan Özgür, briçin bilinirliğinin artması için çaba sarf ediyor.

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emekli olduktan sonra briçe daha fazla zaman ayıracağını belirtti.

Özgür, üniversiteyi bitirdikten sonra briç oynamaya başladığını, babasının önceleri buna müsaade etmediğini ancak başladığı sene iyi bir derece aldığını aktararak, bunun üzerine kendisine bir şevk geldiğini ve milli takıma girdiğini anlattı.

"Briç bir akıl, beyin sporudur"

Uzun yıllar milli takımda oynadığını, sadece bu yıl yer almadığını dile getiren Özgür, şöyle devam etti:

"Babam da eskiden briç oynardı. Ben de bir görme isteği oldu, bunun ardından da oynamaya başladım. Ancak toplumumuzda bir ön yargı var briçe karşı. Briç bir spor dalıdır, bir akıl, beyin sporudur. Briçle ilgili çok fazla kaynak okuyorum çünkü okuyarak daha fazla gelişiyorsunuz. Bu konuda okumak çok önemli. Ben aslında briçle evlendim diyebilirim. Bu hobi de insanın çocuğu gibi oluyor. Hobi size mutlululuk veriyorsa çok iyi. Çünkü mutluysanız başarılı oluyorsunuz. Ben çok mutlu bu işi yaptım. Çalışırken de arkadaşlarımın ciddi destekleri oldu. Bunu da sanki milli bir görev gibi gördüler."

"Gerçekten briç mi oynuyorsunuz?' diye soranlar var"

Hatice Özgür, etrafında bu spora gönül vermesinin çok iyi karşılandığını belirterek, "Ailem benimle gurur duyuyor, bilen kişilere söylediğiniz zaman bir şaşkınlık ifadesi görüyorum yüzlerinde. Böyle inanılmaz derecede 'Gerçekten briç mi oynuyorsunuz?' diye soranlar çok oluyor. Zaten yurt dışında briç çok çok önemli bir yerde. Yurt dışında bu çok önemsenen bir spor dalı ancak biz de henüz bu seviyeye ulaşmadı." diye konuştu.

Briçin önemli katkıları olduğunu belirten Özgür, "Yaşamınızda bir kere depresyon diye bir şey olmaz. Bu apayrı bir dünya. Briç alzaymırı tamamen önlüyor. Emekli olduğunda boşta kalma diye bir derdin yok, hayatında apayrı bir dönem başlıyor. Yani briç beyni çalıştıran bir spor. Bu nedenle de kişinin düşünme becerisi çok yüksek oluyor. Planlama organizasyonu daha yüksek oluyor ama bence bunlardan çok kişiye verdiği mutluluk. Bu hepsinden daha önemli.

Emekliliğimin ardından, tüm enerjimi briçe ayıracağım. Briç ne kadar yaygınlaştırılırsa, kumar olmadığı, bir beyin sporu olduğu topluma ne kadar aktarılırsa o kadar iyi olacak. Federasyonumuzda bu konuda çok çalışıyor, briçin herkesin yapabileceği bir düzeye ulaşması, buna ciddi katkılar sunacak diye düşünüyorum." diyerek konuşmasını tamamladı.

Muhabir: Hatice Şenses Kurukız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.