
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği Komisyonu'nun Türk vatandaşlarına vize kolaylığı konusunda verdiği sözleri tutmasını beklediklerini söyledi.***
STRASBOURG
Bağış, Avrupa Parlamentosu'ndaki yoğun temaslarının ardından Türk gazetecilerle Strasbourg'da bir sohbet toplantısı düzenledi.
AB Komisyonu'nun İçişlerinden Sorumlu Temsilcisi Cecilia Malsmtröm'ün dünkü toplantıda, Türk vatandaşları için vizelerin kolaylaştırılması konusunda 'yol haritası' hazırlanacağını duyurduğunu hatırlatan Bağış, ''Türkiye'ye verilen sözlerin artık tutulmasını bekliyoruz ve neticeyi görmek istiyoruz'' dedi.
''Türkiye'nin geri kabul anlaşması konusunda bir taahhüde girmeden AB Komisyonu'nun bu tür bir yaklaşımda bulunmasının Türkiye'nin ilkeli duruşuyla sağlandığını'' ifade eden Bağış, ''Türk vatandaşlarının kendilerini en az Avrupalı hissettikleri yer vize kuyruklarıdır, artık bu ayıba son verilmesini bekliyoruz'' diye konuştu.
AP'deki temaslar ve Kıbrıs
AP'deki yoğun temasları sırasında Türkiye'deki gelişmeleri ayrıntılı bir şekilde anlatma fırsatı bulduklarını kaydeden Bağış, Kıbrıs Rum kesiminin petrol ve doğalgaz sondajıyla ilgili ortaya çıkan krizle ilgili olarak yine Türkiye'nin görüşlerini de kapsamlı bir şekilde anlattığını ifade etti.
Rum kesimin, Kıbrıs'taki barış görüşmelerini sabote etmek istediğini kaydeden Bağış, ''Rum kesimi, barış görüşmelerine zarar vermek istiyor. Türkiye'nin yaptığı yapılan bir eyleme tepkidir. Rum kesimi arama çalışmalarına ara verdiği takdirde, KKTC de bu konuda gerekli adımları atacaktır'' dedi.
Bağış, Rum kesimini, ''BM'ye zarar vermek ve AB'yi ayağından vurmakla'' suçladı.
Rum kesiminin 'haylaz' davranışına Türkiye'nin gerekli tepkiyi verdiğini kaydeden Bağış, ''Doğalgaz ve petrol bir yere kaçmıyor, bu gazı kaçacak gazoz değil ki'' diyerek tepkisini dile getirdi.