13 Mayıs 2018•Güncelleme: 13 Mayıs 2018
TBMM - Alper Atalay
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Fatma Benli, "Şu an bütün dünyada tek terör örgütü DEAŞ'mış gibi davranılıyor. Silah kullanan, eylem gerçekleştiren tüm örgütlere terörist demek zorundayız ve hepsiyle etkin şekilde mücadele etmek zorundayız. Buna terör örgütü PKK/PYD de dahildir." dedi.
Benli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Brüksel'de gerçekleştirilen Terörle Mücadele Küresel Forumu adı altında NATO ve 20 ülkenin üye olduğu çalıştaya katıldıklarını, bu çalıştayda terörle mücadelede "iyi uygulamalar" olarak adlandırılan 12 maddelik bir uygulama metninin oluşturulduğunu bildirdi.
Türkiye'nin terörle ilgili çok fazla tecrübeye sahip olduğunu, PKK/PYD, DEAŞ ve FETÖ'ye karşı etkin mücadele sürdürdüğünü vurgulayan Benli, "Özellikle toplantıya katılan ülkelerin DEAŞ'a karşı mücadelesinin olmasına karşın DEAŞ'la sahada mücadele veren, sahada bu örgütü en fazla zarara uğratan ülke yine Türkiye. Biz, çalıştayda bu ülkelere istihbaratın hayati derecede öneme sahip olduğunu söyledik ve tehdidin tüm Avrupa ülkelerini kapsadığını anlattık." ifadesini kullandı.
Benli, terör örgütü PYD'nin, DEAŞ'la mücadele adı altında çok fazla silah yardımı aldığını, 2017 yılının Kasım ayında da günler süren bir kuşatma sonrasında Rakka'yı DEAŞ'ın elinden aldığını anımsattı.
BBC televizyonunun bizatihi oradaki teröristlerle konuştuğunu, terör örgütü PYD'nin, DEAŞ'lı teröristlerin bölgeden çıkmasına izin verdiğini tespit ettiğine dikkati çeken Benli, şöyle devam etti:
"Bizim özellikle terörle mücadele konusunda ülkelere uyarıda bulunduğumuz husus, güya DEAŞ'la mücadele için 5 bin tır dolusu silah yardımı yapılan PYD, kendi eliyle 5 bin 600 DEAŞ'lı teröristi salıverdi. PYD eliyle 5 bin 600 militan tüm dünyaya yayılmış vaziyette. Üstelik de uyuyan hücreler. Atatürk Havalimanındaki saldırıdan, Reina saldırısından da biliyoruz ki birkaç DEAŞ'lı terörist bile korkunç derecede yıkıma ulaşabilecek etkinlikler yapabiliyor. Çok büyük saldırılar düzenleyebiliyor. Dolayısıyla şu an bütün dünya ülkelerinin işbirliği içerisinde olması gerekiyor. Çünkü bu çok büyük bir tehdit."
"Aynı hassasiyeti bekliyoruz"
Benli, Türkiye'nin DEAŞ'a karşı mücadelede nasıl Fırat Kalkanı Harekatını yaptıysa, bugün de sınır güvenliğini sağlamak adına Afrin'e girdiğinin altını çizdi.
Bütün dünyada tek terör örgütü DEAŞ'mış gibi davranıldığını belirten Benli, "Silah kullanan, eylem gerçekleştiren tüm örgütlere terörist demek zorundayız ve hepsiyle etkin şekilde mücadele etmek zorundayız. Buna terör örgütü PKK/PYD de dahil." diye konuştu.
Benli, PKK, PYD, YPG, FETÖ gibi diğer türevlere terör örgütü muamelesi yapılmaması halinde dünyanın terörle mücadelede başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Eğer PKK'nın terör örgütü olduğu gerçeği unutulursa ya da yeterince mücadele edilmezse yarın bunlar etkinliklerini daha da artıracaklar. Bugün Türkiye'ye zarar verenler yarın onlara da zarar verecektir. Sonuçta Türkiye'nin teröre bakış açısı çok net. Biz bütün terör örgütlerine karşıyız ve bütün terör örgütlerine karşı istihbaratımızı tüm ülkelerle paylaşıyoruz. Artık onlardan da aynı hassasiyeti bekliyoruz."