
ANKARA - Sarp Özer
Tankçılığın sevdirilmesi ve muharebe sahasının şövalyesi olarak nitelendiren tankçıların, yeteneklerinin sergilenmesi için Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı bünyesinde bulunan Gösteri ve Tatbikat Taburuna bağlı tanklar, gösterileri kapsamında derin sulara giriyor, dik yamaçları geçiyor, "geçilmez" denilen engelleri aşıyor.
Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığında Gösteri ve Tatbikat Taburu bünyesinde özel olarak seçilen, yoğun eğitimden geçen tankçılardan oluşan bölük, gösterilerinde tankların limitlerini sonuna kadar zorluyor.
Yaptıkları gösteri, tatbikat ve atış faaliyetleriyle Zırhlı Birlikler Okul Komutanlığında temel eğitim alan subay, astsubay ve uzman erbaşlara eğitim desteği sağlayan tabur komutanlığı, silahlı kuvvetlerde tank sınıfının seçilmesini teşvik etmeyi ve tankçılığı sevdirmeyi de amaçlıyor. Gösteri ve Tatbikat Tabur Komutanlığı, tank eğitimi gören silahlı kuvvetler personelinin yanı sıra yabancı heyetlere yaptıkları gösterilerle siyah berelilerin yeteneklerini gözler önüne seriyor.
Ateş, sürat, baskın ve çevikliği simgeleyen özel armalarını tanklarında ve tulumlarında taşıyan tankçılar, bölük komutanının "tank bin" komutunun ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki gelişmiş tanklarıyla benzersiz bir gösterinin adımını atıyor. Türk zırhlı birliklerinin en seçkin tankçılarından oluşan tank takımı, saatte 50 kilometre hızla gösteri yapacakları alana doğru yola çıkıyor.
Komutanlığın eğitim ve tatbikat alanı olan Kepiryatak bölgesinde tanklar için özel olarak hazırlanan imkan ve kabiliyet parkuru yer alıyor. Dik yamaç engelinin, dik engel geçişinin, su havuzunun, hendeklerin, beton merdivenlerin bulunduğu parkurda, tanklar yürümekte dahi güçlük çekilen yerleri hızla geçiyor. Gösterileri sırasında ilave teçhizatsız yaklaşık 1,5 metre, ilave teçhizatla 4 metre derinlikteki sulardan geçen muharebe sahasının etkin silahları tanklar, yüzde 60 meyilin olduğu arazide ise hızlarını dahi kesmiyor.
40-80 santimetre yükseklikteki betonlar üzerinden geçen tankların beton merdiven engeli üzerindeki sergilediği hareketler ise siyah berelilerce "tankı dans ettirmek" olarak adlandırılıyor. Bu hareketi sadece özel eğitim alan tankçılar yapabiliyor.
Bir otomobilin 50 katı ağırlığında ve 10 kat daha fazla motor gücüne sahip bu araçlara, söz konusu hareketleri yaptırmanın yoğun bir eğitim ve üstün başarıyı gerektirdiği vurgulanıyor.