
''Türkiye'de Silahlı Kuvvetler ve Toplum: Ampirik Yaklaşım'' araştırmasına katılanların yüzde 81.8'i vicdani redde ''hayır'' dedi.***
İSTANBUL
İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve AB Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaprak Gürsoy, Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeki Sarıgil ve KONDA işbirliğiyle gerçekleştirilen ve Türk toplumunun Silahlı Kuvvetlere, polise, parlamentoya olan güveni ve demokrasiye inancını kapsayan araştırmanın sonuçları açıklandı.
Anket, 1-2 Ekim'de, 27 ilin 106 ilçesine bağlı rastgele yöntemiyle seçilmiş 154 mahalle ve köyde 2 bin 775 kişiyle yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.
Görüşülenlerin yüzde 60'ı ''Parasını ödeyerek bir aylık bedelli askerlik yapmak herkes için bir tercih olmalı'' ifadesine katılmadı.
''Mecburi askerlik tamamen kaldırılmalı yani yalnızca isteyenler askere gitmeli'' fikrine katılmayanların oranı da 74.1 oldu.
Araştırmada, ''Askere güveniyorum'' ifadesine katılanlar yüzde 66.2, ''Polise güveniyorum'' ifadesine katılanlar yüzde 65.2, ''Parlamentoya güveniyorum'' ifadesine katılanlar ise yüzde 53.6 şeklinde belirlendi.
Görüşülenlerin yüzde 65.9'u, ''Türkiye'de son on yıllık dönemde askerin siyaset ve hükümet üzerindeki etkisi azaldı'' ifadesine katıldığını belirtti.
''Her hal ve şartta ülke demokrasiyle yönetilmeli'' ifadesine katılanların oranı ise yüzde 89.4 oldu.