Dolar
32.48
Euro
34.73
Altın
2,337.94
ETH/USDT
3,116.70
BTC/USDT
62,800.00
BIST 100
9,915.62
Gündem

Terör örgütleri 'üniversitelileri' kıskaç altına alıyor

Terör örgütlerinin üniversitelerdeki yapılanmalarına dikkati çeken uzmanlar, PKK gibi üniversitelerde doğan terör örgütlerinin üniversiteleri tekrar ele geçirmeye çalıştığını, bu anlamda üniversite yönetimlerine görev düştüğünü belirtti.

16.03.2016 - Güncelleme : 16.03.2016
Terör örgütleri 'üniversitelileri' kıskaç altına alıyor

Ankara

ANKARA - YILDIZ AKTAŞ

Terör örgütlerinin üniversitelerdeki yapılanmalarına dikkati çeken uzmanlar, PKK gibi üniversitelerde doğan terör örgütlerinin üniversiteleri tekrar ele geçirmeye çalıştığını, bu anlamda üniversite yönetimlerine görev düştüğünü belirtti.

Ankara'daki saldırıyı gerçekleştiren teröristin, Balıkesir Üniversitesi Turizm Otelcilik 2. sınıf öğrencisi Seher Çağla Demir olduğunun belirlenmesi, gözleri üniversitelerdeki terör oluşumlarına çevirdi.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütlerinin çoğunlukla gençleri eylemci olarak kullanmaya çalıştığını, üniversite ve öğrencilerin bu nedenle terör örgütlerinin ilgi alanına girdiğini söyledi.

Terör örgütleri tarafından maddi yetersizlik veya kişilik gelişim süreçleri gibi konuların gençlere ulaşmada araç olarak kullanıldığının altını çizen İbiş, "Tıpkı sigara, içki ve uyuşturucuya alışma süreçleri gibi kendini ispatlama, bir gruba dahil olma, önemsenme, rol verilme gibi yaklaşımlar bu süreçlerde önem kazanıyor" diye konuştu.

Bu tür terör oluşumlarının öğrencileri kıskacına almaması için özellikle danışman hocalara büyük rol düştüğüne işaret eden İbiş, öğrencilerin maddi konularda suistimale uğramalarının önlenmesi gerektiğini belirtti. 

Prof. Dr. Battal: "Üniversite yönetimi öğrencilerle ilgilenmeli"

YÖK'te ocak ayında gerçekleştirilen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri Rektörler Toplantısı"na katılan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da birçok üniversitede terör örgütü mensuplarının faaliyet sürdürdüğünü, bu kişilerin öğrencilerle sadece okul içinde değil dışında da iletişime girdiğini belirtti.

Araştırmacı yazar Batuhan Çolak

"Terör Kıskacında Üniversiteler" kitabını kaleme alan araştırmacı yazar Batuhan Çolak da üniversitelerde öğrencilerinin terör örgütleri için her zaman sürükleyici rol oynadığını belirtti.

Gençlerin siyasi anlamda dünya görüşleri tam oturmadığı için kandırılma potansiyellerinin yüksek olduğunu bildiren Çolak, ailesinden uzak ya da sosyalleşememiş kişilerin, hemşehricilik, sosyal topluluklar ve dernekler üzerinden terör örgütlerinin yanına çekildiğine işaret etti.

Sürecin bir anda tamamlanmadığına dikkati çeken Çolak, öğrencilerin önce dergi, broşür ve gazete dağıtmak gibi masumane eylemler yaptığını daha sonra örgüt propagandasına başladığını ve en sonunda da örgütün militanı haline dönüştürüldüğünü anlattı.

Çolak, "PKK kuruluş itibarıyla üniversiteli bir örgüt. Yani üniversitelerden gelen bir örgüt. Aslında üniversitelere bu kadar yoğun ilgi göstermelerinin nedeni kuruluşlarında gizli. Öcalan’ın da ilk faaliyetleri üniversitelerde olmuştur. Bu yüzden üniversiteli bir örgüt yeniden üniversiteleri ele geçirmeye çalışıyor" diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın