Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,562.60
BTC/USDT
70,230.00
BIST 100
9,079.97
Gündem, arşiv, arşiv

Susurluk ayranı yurtdışına açılıyor

Susurluk ilçesinden ünü yurt dışına yayılan ''Susurluk ayranı'', doğallığı ve köpüğünün yağlı tadıyla büyük ilgi görüyor

07.05.2012 - Güncelleme : 07.05.2012
Susurluk ayranı yurtdışına açılıyor

BALIKESİR - Zafer Akpınar

Balıkesir'in Susurluk ilçesine özgü, 1950'li yıllardan bu yana ünü yurt dışına kadar ulaşan ''Susurluk ayranı'', doğal yoğurttan yapılması, köpüğünün yağlı olması ve tadıyla büyük ilgi görüyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, tarım ve hayvancılıkta önemli yer tutan Balıkesir ve civarı, özellikle süt üretiminde ilk sıralarda geliyor

Bu kapsamda Susurluk ilçesi, 30 bine yaklaşan büyükbaş, 10 bin civarında keçi ve 30 binin üzerinde koyun varlığıyla hayvancılıkta önemli potansiyeli barındırıyor.

Hayvancılığın bu kadar geliştiği ve yaygın olarak yapıldığı ilçe, süt ve ürünleri üretimiyle de yakından biliniyor. Doğal yoğurt ve peynirleri ile tanınan ilçede özellikle ''Susurluk ayranı'', ülkenin dört bir yanından olduğu kadar yurt dışından bölgeye gelenler tarafından büyük ilgi görüyor.
İlk kez 1950'li yıllarda yayıkta yapıp satan ''ayrancı Şükrü'' sayesinde tanınmaya başladığı belirtilen Susurluk ayranı, bol köpüklü ve yağlı ayranı içenlerin tavsiyesiyle bölgeden geçen birçok kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Zamanla büyük bir üne kavuşan Susurluk ayranının, bugün ülkenin birçok yerinde tüketilse de gerçek lezzete her zaman ilk üretildiği, layıkıyla yapıldığı Susurluk'ta ulaşıldığı belirtiliyor.

''Sırrını köpüğünde saklıyoruz''

30 yılı aşkın süredir Susurluk ayranı üretip satan Ömer Balkan, ayranın lezzetini, Susurluk'un hayvancılığından, doğasından, merasından, doğal yoğurdundan aldığını belirterek, ''En önemlisi de sütün kalitesinden alıyor. Lezzetindeki asıl sır, doğal yağlı yoğurdundadır. Biz bu sırrını köpüğünde saklıyoruz'Özellikle yaz aylarında İzmir-İstanbul karayolunda binlerce bardak ayran satılıyor. Yabancı turistlerde büyük ilgi görüyor. Birçoğu ilk gördüklerinde 'kremalı ayran' diyorlar. Anlattığımızda da şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın