ANKARA
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Dışişleri Bakanı olarak atanmasının ardından pazar günü Türkiye'ye ikinci kez gelecek olan John Kerry'nin ziyaretinin detaylarının sorulması üzerine Davutoğlu, geçen günlerde kendisiyle yaptığı telefon görüşmesinde, bölgedeki son gelişmelerle ilgili yeniden istişare ihtiyacının doğduğunu belirtti. Kendisini davet ettiğini ifade eden Davutoğlu, Kerry ile İstanbul'da görüşeceklerini, ele alınacak konuların ise sınırlı olmadığını kaydetti.
Ortadoğu barış sürecinde konusunda Barak Obama ve John Kerry'nin bölgeye yaptığı ziyaretler sonrası katedilen mesafe ve görüşler konusunda Mahmud Abbas ile Katar'da bir araya geldiğini hatırlatan Davutoğlu, şöyle devam etti:
"Bu fırsattan istifade Ortadoğu barış sürecinde bundan sonra atılabilecek adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunacağız.
Mavi Marmara şehitleri
Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin aileleriyle dün akşam düzenlenen yemekte nelerin görüşüldüğüyle ilgili soru üzerine Davutoğlu, yemeğin tamamen bir aile yemeği olduğunu söyledi. Yemeğin Gazze'ye yaptığı ziyaretten hemen sonra planlandığını, ancak programı dolayısıyla bunun mümkün olmadığını aktaran Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Son gelişmeler bağlamında şehitlerimizin yakınlarıyla bir araya geldik. Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç da katıldı. Tamamıyla bir aile yemeğiydi. Tazminatlar ve diğer hususlarda birtakım görüşmeler yapılıp yapılmadığı konusunda yorumlar yapıldığını görüyorum. Son derecek informel, aile ortamında, sadece şehitlerimizin eşleri değil, birçoğunun çocuklarının da katıldığı ve her biriyle bir anlamda o hatırlamak istemediğimiz ama acı hatıraların tekrar yad edildiği ve şehitlerimizin rahmetle anıldığı ve anılmaya devam edeceğinin de vurgulandığı bir akşam yemeğiydi."
"Duygularımızı kalplerimizi açtık" diyen Davutoğlu, bütün dünyada yankı uyandıran bu diplomatik gelişme için en fazla şükran duyulması gerekenlerin Mavi Marmara şehitleri olduğuna dikkati çekti.
''Açık kapı'' politikası sürecek
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Suriyelilere yönelik ''açık kapı'' politikasını sürdüreceğini belirterek, ''Bu kadar çok mülteci Türk sınırına gelirken bu konularda sessiz kalanlar utansın'' dedi.
Emrivakiler kabul edilemez
Görüşmede, Güney Kıbrıs Rum yönetiminde gerçekleştirilen seçimler sonrasında Kıbrıs'ta ortaya çıkan durumun da gündeme geldiğini aktaran Davutoğlu, Türkiye ile AB'nin, bu durumun yeni bir ''fırsat penceresi'' teşkil ettiği hususunda hemfikir olduğunu ifade etti.
Davutoğlu, ''Emrivakiler, Kıbrıs'ın temel çözüm parametreleri konusunda herhangi bir değişiklik getirilmesi kabul edilemez'' ifadelerini kullandı.
Catherine Ashton
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ise ''Türkiye'nin, hayatları alt üst olan ve sonsuza kadar değişen, yardım isteyen bu insanlarla ilgilenmesini takdir ediyorum'' dedi.
Catherine Ashton, Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme sürecine ilişkin olarak da ''İki başbakanı da bu yönde attıkları adım için takdir ediyorum. Böyle şeyler hiçbir zaman kolay olmaz, özellikle yaşananlar düşünüldüğünde'' şeklinde konuştu.