Aylin Sırıklı,Kadir Karakuş
20 Eylül 2017•Güncelleme: 20 Eylül 2017
ANKARA
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı, Koza Holdingin yöneticisi Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın "silahlı terör örgütüne üye olmak", "vergi usul kanununa muhalefet", "güveni kötüye kullanmak" "özel belgede sahtecilik" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından yargılanmalarına başlandı.
Ankara 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Akın İpek'in kardeşi Cafer Tekin İpek ile diğer tutuklu sanıklar ve Melek İpek'in de arasında bulunduğu tutuksuz sanıklar katıldı.
Sanıkların kimlik tespitinin ardından iddianamenin özeti okundu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ çatı davasının firari sanığı, eski Koza Holdingin yöneticisi Hamdi Akın İpek ile annesi Melek İpek'in de aralarında bulunduğu 45 sanığın, "silahlı terör örgütüne üye olmak", "vergi usul kanununa muhalefet", "güveni kötüye kullanmak" "özel belgede sahtecilik" ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçlarından cezalandırılmaları talep ediliyor. İddianamede, Hamdi Akın İpek hakkında 77 yıl, kardeşi Cafer Tekin İpek hakkında 90 yıl hapis cezası, diğer sanıkların ise 10 yıl ile 30 yıl arasında değişen cezalara çarptırılması isteniyor.
Sanıkların isimleri şöyle:
"Hamdi̇ Akın İpek, Cafer Teki̇n İpek, Melek İpek, Peli̇n Zengi̇ner, Osman Zengi̇ner, Nevi̇n İpek, Ebru İpek, Harun Eki̇nci̇, Şaban Yörüklü, Ali̇ Serdar Hasırcıoğlu, Hasan Burak Sertcan, Ayhan Yurttaş, İsmet Si̇vri̇oğlu, Özlem Özdemi̇r, Fi̇kret Şayan, Hüseyi̇n Erdem, Seli̇m Elmasoğlu, Mahi̇r Şermet, Orhan Selçuk Hasırcıoğlu, Osman Aykaç, Serkan Karabulut, Hasan Bozkurt, Hasan Önal, Meti̇n Arslan, Ali̇ Kılıçarslan, Beytullah Ablak, Naci̇ Bolat, Umut Gümüşkaya, Davut Karaman, Erkan Dursun, Hasan Varan, Hüsametti̇n Altıntaş, İsmet Hayretti̇n Toğay, Mevlüt Korkmaz, Oytun Ünal, Si̇nan Özden, Şevket Murat Aras, Ümi̇t Arı, Zeki̇ Baran Yeni̇gül, Zeki̇ Emre Özki̇şi̇, Selçuk Karataş, Ahmet Haşi̇m Kaya, Beyazıt Bacak, Önder Deli̇göz, Şaban Aksöyek."
"Cumhuriyet savcısının, halka açık şirketleri resen soruşturma yetkisi yoktur"
Sanıkların kimlik tespitinin ve iddianamenin özetinin okunmasının ardından ilk olarak sanık Cafer Tekin İpek savunmasını yaptı. İpek, şirketlerine yönelik yapılan ilk vergi incelemesinde hiçbir suç unsurunun tespit edilemediğini, MASAK'a yapılan isimsiz bir ihbarın ardından başlatılan ikinci incelemenin ardından Cumhuriyet savcısının şirketlerine çok sayıda polisle baskında bulunduğunu, baskına gerekçe ihbar mektubundaki iddiaların da soruşturma aşamasında çürütüldüğünü ancak buna rağmen haklarında "gerçek dışı, uydurma" bilirkişi raporunun ardından dava açıldığını, şirketlerine kayyum atandığını öne sürdü.
Kayyumların göreve başlamasına müteakip yurtdışından Türkiye'ye döndüğünü, bütün tebligatlara yasal çerçevede ve süresinde cevaplar verildiğini, Cumhuriyet savcısının tüm talimatlarını yerine getirdiklerini savunan Cafer Tekin İpek, "Anayasal suçları soruşturmakla görevli Cumhuriyet savcısının, halka açık şirketleri resen soruşturma yetkisi yoktur. Savcı Beyin resen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kanunu'na aykırılıktan soruşturma açma yetkisi de yoktur. Savcıların izlediği yol tamamen suçtur." dedi.
Sanık Cafer Tekin İpek, "Savcı Bey bana, 'Biz senin hiçbir şeyini bulamadık, sadece abin firarda olduğu için tutuklamaya sevk ediyorum.' dedi ve bu talep üzerine tutuklandım. Abimin suçu sabit mi, abimin suçu bana sirayet eder mi? Bir savcı, 'Senin bir şeyin yok, abin firarda olduğu için tutuklatıyorum.' der mi? Buna savcılık sorguma giren 3 avukat, zabıt katibi ve Savcı Bey şahittir." diye konuştu.
Sanık Cafer Tekin İpek, 510 gündür tutuklu bulunduğunu, şirketlerine baskın yapılması üzerine yurtdışından Türkiye'ye döndüğünü, kaçma ve delilleri karartma ihtimali bulunmadığını öne sürerek, tahliyesini ve beraatini talep etti.
Sanık İpek'in savunmasının ardından Koza Holding'in avukatı Serhat Tuğral, Holding adına davaya müdahillik talebinde bulundu.
Mahkeme Başkanı, "özel belgede sahtecilik ve güveni kötüye kullanma" suçlarından zarar görme ihtimalini dikkate alarak Koza Holding A.Ş'nin davaya müdahillik talebinin kabulüne karar verildiğini açıkladı.
Duruşmaya diğer sanık savunmalarıyla devam ediliyor.