Davutoğlu, Fransa'da yapılacak Libya toplantısına Türkiye'nin katılım düzeyinin henüz tam netleşmediğini söyleyerek, istişarelerin sürdüğünü ifade etti.***
KOSOVA - Gülsen Solaker
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kosova ziyareti çerçevesinde basın mensuplarının çeşitli sorularını yanıtladı.
Bakan Davutoğlu, "Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin, Libya operasyonuna destek veren ülkelerin liderlerini davet ettiği 1 Eylül günü düzenlenmesi planlanan Libya toplantısına Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılmayacağına" ilişkin basında yer alan haberlerin hatırlatılması üzerine de şunları söyledi:
"Bu konuyu dün Sayın Başbakan ile de değerlendirmiştik ancak daha çok netleşmiş, Başbakanımızın kesin bir kararı yok. Katılım durumuna göre değerlendireceğiz. Prensipte Libya ile ilgili her toplantı bizi ilgilendirir. Mutlaka bir düzeyde katılacağız ancak bayram da olması dolayısıyla Sayın Başbakanımızın programını da göz önüne alarak yeniden bir değerlendirme yapacağız. Ama şu anda basına yansımış şekliyle katılım düzeyimiz hakkında kesinleşmiş bir karar yok. Sayın Başbakanımızın takdirine bağlı olarak önümüzdeki günlerde kararımızı vereceğiz."
"Başbakan Erdoğan'ın davete, Sarkozy'den gelmesi dolayısıyla olumsuz baktığına" ilişkin yapılan yorumların hatırlatılması üzerine de Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Hayır, yani biz böyle herhangi bir ülkeyle rekabet halinde ya da karşılıklı bir pozisyon arayışı içinde değiliz. Bizim her zaman bölge ülkelerine karşı, dost ve komşu ülkelere karşı tutumumuz çok açıktır. Onların her konudaki sıkıntı ve dertleri ile ilgilenme doğrultusundadır. Dediğim gibi bayram olması özel bir durumdur. Bu toplantılarda katılım düzeyi de önemlidir. Üst düzey bir toplantı diye konuşuldu, illa zirve düzeyinde olması gerekmeyebilir. Bunların istişareleri devam ediyor."
Sultan Murat Türbesini ziyaret etti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kosova ziyareti çerçevesinde Prizren'i ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulundu.
Davutoğlu, ilk olarak Prizren yolundaki Sultan Murat Türbesi'ne giderek TİKA ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restore edilen türbe ve selamlık binasını gezdi.
Bakan Davutoğlu ve beraberindeki heyet daha sonra Prizren'e geçerek Yunus Emre Kültür Merkezi'nin açılışına katıldı.
Davutoğlu açılışta yaptığı konuşmada Ramazan Bayramında özellikle Kosova'yı ziyaret etmek istediğini belirterek, "Prizren bizim evimiz, siz de ailemizsiniz" dedi.
Bakan Davutoğlu Prizren'i "medeniyetin biblo şehri" olarak niteleyerek, bu şehre sanki bin yıllık Türk kültürünün yıllardan süzülmüş halinin yansıdığını anlattı.
Bayramda Saraybosna'da
Davutoğlu, yarın başlayacak Bosna-Hersek programıyla ilgili, ''İlk kez bayram namazını Türkiye dışında kılacağım. Burası da Saraybosna olacak. Şimdiye kadar bayramı kendi evimde ailemle nasıl kutladıysam, şimdi de diğer evim olan Bosna'da ailemle kutlayacağım'' ifadesini kulandı.