Gündem

İZBAN'daki grev kararı ertelendi, seferler başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ'ye bağlı iş yerlerindeki grevin "şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden" 60 gün süreyle ertelenmesine karar verdi.

08.01.2019 - Güncelleme : 08.01.2019
İZBAN'daki grev kararı ertelendi, seferler başladı Fotoğraf: AA/Tezcan Ekizler

ANKARA/İZMİR

İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grev Cumhurbaşkanı kararı ile 60 gün süreyle ertelendi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İZBAN'a bağlı iş yerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin "şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden" 60 gün süreyle ertelenmesine karar verildi.

Söz konusu karar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63'üncü maddesi gereğince alındı.

Grev pankartları söküldü

İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret A.Ş'ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grevin Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelenmesinin ardından İZBAN'ın Alsancak İstasyonu'na asılan grev pankartları sendika üyelerince söküldü.

Atalay: Grevin 30 günün ardından ertelenmesini yadırgıyoruz

Türk-İş ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İZBAN'a bağlı iş yerlerindeki grevin Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelendiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Öncelikle bu karar, bazı çevrelerin, grevin siyasi ve ideolojik nedenlerle alındığı yönündeki iddialarını çürütmüştür. Sendika olarak siyasi bir taraf olmak için değil, işçilerimizin haklı taleplerini dile getirmek ve onlardan gelen talep doğrultusunda grev kararı aldık. 342 arkadaşımızın önüne 2 kez sandık koyduk, 2'sinde de yüzde 99,9 tekliflere 'hayır' sonucu çıktı. Grev kararı böyle alındı."

Ne işçilerin ne de İzmir'deki vatandaşların üzülmesini istediklerini ifade eden Ergün Atalay, "Sendika olarak bugüne kadar İZBAN işçilerinin talebi doğrultusunda hareket ettik. Grevin siyasi bir tarafının olmadığı, grev erteleme kararıyla net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu kararı doğru bulmuyoruz. Grevin 30 gün devam etmesinin ardından ertelenmesini de yadırgıyoruz." diye konuştu.

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz de sendika binasında yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı toplantının ardından İZBAN çalışanların grev yaptığı Alsancak İstasyonu'na gitti.

"Yüksek Hakem Kurulunu tavsiye etmem"

Ervüz, burada yaptığı açıklamada, grevdeki sendika üyelerinin Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğini ancak mücadelelerinin bu şekilde bitmesinin kendisini üzdüğünü belirtti. 

Ervüz, şu değerlendirmede bulundu:

"Sonuç nereye varacak bunu zaman gösterecek. Kanunun 63 maddesi der ki, 'Eğer bir grev herhangi bir şekilde ertelenmişse 60 gün süreyle görüşmeler yapılır.' Daha sonra Yüksek Hakem Kuruluna gitmekten başka seçenek yoktur. Herkes şunu zannetmesin 60 gün ertelendi sonra 'Nerede kalmıştık?' deyip başlanabilecek bir olgu değil. Artık ne olacağı işverene yapacağımız görüşmelere bağlı. Yüksek Hakem Kurulunu tavsiye etmem." 

Süreçte bazı haksız eleştirilere maruz kaldıklarını savunan Ervüz, konuşması sırasında bazı sendika üyelerinin "Basalım istifayı" sözlerine yönelik, "O herkesin kendi tercihidir, ben o konuya girmek istemem." ifadesini kullandı.

Seferler başladı

Konuşmaların ardından sendika üyeleri, İZBAN'ın Alsancak İstasyonu'nun girişinde bulunan grev pankartlarını söktü.

İZBAN AŞ ise seferlerin en kısa sürede yeniden başlaması için grevleri sona eren çalışanları telefonlarla arayıp iş yerlerine çağırdı.

Personelin işbaşı yapmasının ardından saat 11.14'de seferler başladı. 

Bu arada grev kararının ertelendiğinin duyulmasının ardından istasyona vatandaşlar gelmeye başladı. 

Muhabir: Hamdi Çelikbaş-Tezcan Ekizler

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.