GATA öğrencileri sivil mezun olacak
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, GATA ile Haydarpaşa'daki öğrencilerin eskiden askeri şahıs olduklarını belirterek, "Bu öğrencilerin hepsi artık sivil öğrenci oldu" dedi.

Istanbul
İSTANBUL - FİKRİYE SUSAM UYAR
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 669 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname (KHK) ile Gülhane Askeri Tıp Akademisinin (GATA) bünyesinde bulunan (Ankara'daki GATA ile Haydarpaşa'da şimdiki ismiyle Sultan Abdülhamit Hastanesi) iki hastanenin sağlık işletmesinin Sağlık Bakanlığına devredildiğini anımsattı.
Bu kapsamda öğrencilerin tamamının, öğretim üyelerinin ise büyük kısmının Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredildiğini ifade eden Erdöl, KHK'nın bu öğrencilerin dağıtılmalarını hüküm altına aldığını, YÖK'ün yaptığı değerlendirme sonunda da bütün öğrencilerin kendilerine dağıtıldığını kaydetti.
Erdöl, şöyle konuştu:
"Öğrencilerin hepsi bize kaldı. Mevcut öğrencilerin bütünü tıp fakültesi, hemşirelik yüksekokulu ve meslek yüksekokulu öğrencilerinin hepsi üniversitemiz öğrencisi oldu. Haydarpaşa'da lisans ve önlisans öğrencisi yoktu. Haydarpaşa'da ve Gülhane'deki uzmanlık öğrencileri yani asistanlar da bize devredildi. Gelinen noktada bu öğrenciler eskiden askeri şahıstı. İçlerinde çok az da olsa sivil görevliler olmakla birlikte askeri şahıslardı. Bu öğrencilerin hepsi artık sivil öğrenci oldu. 200 civarında da yabancı, dost ve kardeş ülkelerden gelmiş öğrenciler vardı. Onlar da askeri statüde yetiştirilmek üzere gelmiş öğrencilerdi. Yine aynı şekilde öğrenciliklerine devam edecekler ve mezun olduklarında kendi ülkelerine gidecekler ve orada askeri personel olarak devam edecekler."
"Rütbeli mezun olmayacaklar"
Bu sene mezun olan öğrencilerle ilgili de askeri öğrencilerin 31 Ağustos itibarıyla mezun olduğunu dile getiren Erdöl, şöyle devam etti:
"Mezuniyetleri Kanun Hükmündeki Kararname'den sonraya kaldığı için bize devredilen öğrenci pozisyonundalar. Sağlık Bilimleri Üniversitesi mezunu olarak diplomalarını alacaklar. Birer sivil hekim olarak Sağlık Bakanlığının mecburi hizmet kura uygulamasında kendilerine yer bulacaklar. Netice itibarıyla herhangi bir tıp fakültesinden mezun olan kişiler hangi hak ve yükümlülüklere sahip ise bu öğrenciler de onlara sahip olacaklar. Rütbeli mezun olmayacaklar. Sivil birer hekim olarak mezun olmuş olacaklar."
Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.