Dolar
32.32
Euro
34.92
Altın
2,216.48
ETH/USDT
3,585.70
BTC/USDT
71,219.00
BIST 100
9,079.97
Gündem

'Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi'nde sona gelindi

Van'da geliştirilen "Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi" çalışmalarında sona gelindi.

10.08.2018 - Güncelleme : 10.08.2018
'Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi'nde sona gelindi

VAN

Van'da Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geliştirilen "Eski Van Şehri Kentsel Tasarım Projesi" çalışmalarında sona gelindi.

Proje kapsamında eski Van şehrinin mimari dokusu ve sosyal yaşamının detaylarıyla yansıtılarak hazırlandığı animasyon filminin çeşitli platformlarda yayımlanarak kentin tanıtımının sağlanması hedefleniyor.

Projenin son aşamalarının görüşülmesi kapsamında DAKA Toplantı Salonunda düzenlenen programda, hazırlanan animasyon filminin detayları üzerinde tartışıldı.

Toplantının ardından gazetecilere açıklama yapan DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir, çalışmanın son halini görüşmek için bir araya geldiklerini, tarihiyle kadim bir şehir olan Van'ın geçmişini animasyon filmiyle göstermek istediklerini söyledi.

Eski Van şehrinde devam eden kazılardan hareketle ve tarihi bazı vesikaları dikkate alarak hazırlanan animasyonun kentin tanıtımına önemli katkı sağlayacağını ifade eden Demir, şöyle konuştu:

"Eski Van şehrinde mekanları yaşayan birer tarih haline getirmek noktasında alanlar belirledik. Paydaşlarımızla mutabakatı sağladıktan sonra bu alanları yapmayı planlıyoruz. Bu yapıları yaptıktan sonra Van'a gelen bir turistin eski Van şehrini gezerken sadece toprağa gömülü, harabe olmuş bir şehri görmekle yetinmemesi için bazı seyir teraslarıyla, oturup çay içebileceği mekanlarla entegre bir adım daha ileri götürmek istiyoruz. Urartu Yürüyüş Koridoru ismi altında yaklaşık 3 günlük bir rota belirledik. Hem yürüyüş hem de bisiklet yolu olacak. Bu proje sadece Van'ı değil Van havzasını da etkileyecek."

Proje Koordinatörü ve Van Kalesi Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erkan Konyar da amaçlarının eski Van'ı tekrar hafızalarda canlandırmak olduğunu ve proje kapsamında tarihi bir Van modellemesi yaptıklarını söyledi.

Projenin özellikle mimari, dini eserler ve kamu binalarının modellemesini içerdiğini anlatan Konyar, "Projede tamamen arkeolojik kazılar, görsel bilgiler, veriler ve arşiv kaynaklarından yararlanıldı. Bu animasyonu farklı kılan aslında tamamen akademik bir altyapı üzerinde inşa edilmesidir. İnsanlar Van'a geldiğinde eski Van'ın nasıl bir kent olduğunu tasavvur edemiyorlardı. Bu bizim için bir başlangıçtı. Eski Van şehrini ortaya çıkarırken her aşamasında heyecanlanıyoruz." diye konuştu.

Programa, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Volkan Güler, DAKA Planlama Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı Mehmet Emin Çakay, İl Müze Müdürü Erol Uslu, Rölöve ve Anıtlar İl Müdürü Emre Aksöyek, Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ülker Cem Kaplan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Suat Parin ve kurum amirleri katıldı.

Muhabir: Mesut Varol

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.