İZMİR - Serdar Yılmaz-Emre Umurbilir
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Türkiye'nin son yıllarda ciddi bir değişim ve dönüşümden geçtiğini söyledi. Toplumsal değişimde normal şartlarda eğitim kurumları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarının lokomotif olması, yargının da bu değişime ayak uydurması gerektiğini ifade eden Durdu Kavak, Türkiye'de durumun böyle olmadığını belirtti.
Kavak şöyle konuştu:
''30 yılda biriken değişim ihtiyacının, son 10 yılda özellikle de son 5-6 yılda hızlanarak devam etmesi sürecinde, lokomotif olma görevi yargıya düştü. Biz de bu görevden kaçamadık. Toplumsal sorunlarınızı yargı eliyle çözmeye kalkarsanız, yargınız da gündemde kalır. Yargının değişime getirdiği çözüm de çok sağlıklı değil. Yargı, bu değişim sürecinde mevzuata uymayıp, illegal yapılanmaya giren, milli iradeye, insanların can ve hürriyetlerine kasteden yapılanmalara operasyon yaparak, elimine, pasifize etmeye çalışıyor. Yani kanserli hücreyi alıyor ama yenilememesi amacıyla bünyeye tedavi uygulayamıyor. Bunu yapması gereken eğitim kurumları, devletin diğer kurumlarıdır.
Yargı, lokomotif olma rolünü üstlenmesi nedeniyle çok tartışılıyor. Tarih bu yükü bizim omuzumuza yıktıysa, bundan kaçamayız. Millete karşı yükümlülüklerimiz var, hakkıyla yapmaya çalışacağız.''
Kadına yönelik şiddet
Şiddete karşı koruma talebinde bulunan kadınlar konusunda hassas davranıldığını belirten Başsavcı Kavak, korumanın emniyet güçlerinin önleyici idari görevi olduğunu söyledi. Kavak, Aileyi Koruma Kanunu kapsamında bununla ilgili tedbirlerin yer aldığını belirtti.
Kolluk kuvvetlerinin fiziki takiple ya da şahsın şiddete başvurmasını önleyici tedbirler alarak koruma sağlayabileceğini bildiren Kavak, ''Adli ve kolluk tedbirlerle bir yere kadar koruma sağlayabilirsiniz. Asıl koruma, şiddete başvuracak bireyleri doğru eğitmek, medeni insan haline getirmek suretiyle sağlanabilir. Kanunlarla herşeyi çözemezsiniz. Bu sorunlar bireylerin doğru, toplumsal, milli değerlere uygun eğitilmesiyle çözümlenebilir. Adli, polisiye tedbirlerin yanında, eğitim tedbirlerine daha önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum'' diye konuştu.