Dolar
42.72
Euro
50.23
Altın
4,336.98
ETH/USDT
2,806.90
BTC/USDT
85,684.00
BIST 100
11,286.81
Gündem

Almanya treni Bulgaristan'da

İş gücü değişim anlaşması kapsamında ilk kez 1961 yılında Sirkeci'den Münih'e kalkan "Almanya treni" Bulgaristan'a ulaştı.

26.10.2011 - Güncelleme : 26.10.2011
Almanya treni Bulgaristan'da

almanya treni_cicek

İş gücü değişim anlaşması kapsamında ilk kez 1961 yılında Sirkeci'den Münih'e kalkan "Almanya treni" Bulgaristan'a ulaştı.***

İSTANBUL/ALMANYA TRENİ/Kadir Karakuş

''50 yıl sonra yeniden
50 yıl sonra yeniden yola çıktı

Türkiye-Almanya işgücü değişim nedeniyle Türkiye'den ilk işçi kafilesinin gidişinin 50. yıldönümü dolayısıyla TRT tarafından düzenlenen etkinlikle yola çıkan TRT Almanya Treni, Bulgaristan'a ulaştı.
Tren, Filibe Garı'nda Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi İsmail Aramaz tarafından karşılandı.
Türkiye-Almanya işgücü değişim nedeniyle Türkiye'den ilk işçi kafilesinin gidişinin 50. yıldönümü dolayısıyla TRT tarafından düzenlenen etkinlikle yola çıkan TRT Almanya Treni, Sirkeci Garı'nda düzenlenen törenle uğurlandı.Trende bulunan TBMM Başkanı Çiçek, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve milletvekilleri, yolculuğa katılan köşe yazarı ve gazeteciler ile trenin protokol vagonunda bir araya geldi.
Yurt dışında yaşayan vatandaşların oy kullanması için YSK'nın bir an evvel konuyu gündeme getirmesi gerektiğini belirten Çiçek, ''Konu hemen gündeme gelmeli. Yarın seçim telaşı başlar... Vakit kaybetmeden bu işi bu defa yapalım. YSK cesaret bu işi son seçimlerde yapmadı va bu sefer yapıyorum demeli'' diye konuştu.
Çiçek, ''Yurt dışındaki vatandaşlarımızla sadece ekonomik ilişki yetmiyor, siyasi ilişkilerde kurulmalı. Seçimlere 3.5 yıla yakın zaman var, eksiklikler varsa giderilmeli ve bu iş bu kez çözülmeli. YSK, yurt dışındaki vatandaşların burukluğunu gidermeli." dedi.

50 yılda çok şey değişti
Sirkeci Garı'nda düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Bakan Egemen Bağış da, artık Türkiye'deki fırsatların da müttefikler ve dost ülkelerdeki fırsatlardan farklı olmadığını belirterek, şöyle devam etti: 
''Bir yandan orada kalan kardeşlerimizin çocukları da çok farklı bir mesaj vermeye başlıyorlar. Mesut Özil'in attığı her gol, farklılıklara düşmanca yaklaşan hastalıklı ve ırkçı zihniyetlerin kalesine giriyor. Semih Kaplanoğlu ve Fatih Akın'ın aldığı her ödül, Mesut Özil, Nuri Şahin ve Hamid Altıntop'un Real Madrid'de bir arada oynaması, diyaloğa kapalı ırkçı düşüncenin esiri olanların uykusunu kaçırıyor. 50 yılda çok şey değişti. Mevlana'nın dediği gibi 'Artık yeni bir şeyler söylemek lazım."

Trende sazlı, sözlü dakikalar
Çiçek, Şahin ve milletvekilleri, gazetecilerle trende öğle yemeği yedi. Yemeğin ardından gazeteci Savaş Ay ile mutfak kısmına geçen Çiçek, aşcı şapkası takarak, gazetecilere poz verdi. TBMM Başkanı Çiçek, yemek sonrası trendeki toplantı salonunda TRT sanatçısının seslendirdiği türkülere de eşlik etti. Çiçek, sanatçıdan Yeşil Ayna türküsünü seslendirmesini istedi.
Bu arada seyahat boyunca tren Kırklareli'nin Alpullu ve Tekirdağ'ın Muratlı istasyonlarında durdu. Bu istasyonlarda trenden inen Çiçek, buraların kaymakamı, belediye başkanları ve vatandaşlarla sohbet etti.

cemil cicek_trende

Deneyimlerini AA'ya anlattılar

Öte yandan, ''Orada yabancı, burada Alamancı'' diye adlandırılan gurbetçiler, törenin ardından 50 yıllık Almanya serüvenlerini paylaştı.
76 yaşındaki İbrahim Yorgun, 1961'de Almanya'ya giden ilk ekipte yer aldığını ifade ederek, ''Biz Almanya'da yetimdik. Bizimle ilgili bir bakanlık bile yoktu. 50 yıl sonra bizi hatırladıkları için çok teşekkür ediyorum'' dedi. 
Konuşurken gözyaşlarını tutamayan Yorgun, hala Almanya'nın Frankfurt kentinde ailesiyle birlikte yaşamaya devam ettiğini dile getirerek, ''Daha önce 3 kez, kara trene binme fırsatı buldum. Sonraki yolculuklarımı hep uçakla yaptım. Ama bugün yapacağım yolculuk farklı bir anlam taşıyor. Eski günleri hatırlama fırsatı bulacağım. Bu nedenle çok duygulanıyorum, gözyaşlarımı tutamıyorum'' diye konuştu. 
1969'da Almanya'ya giden ilk işçilerden Dursun Selvi, bu yolculukla adeta geçmişe gittiğini belirterek, duygularını, ''Trende 1500 kişiydik. Münih'te indik. Ben oradan başka bir trene binerek, Almanya'nın farklı bir kentine gittim. Mesleğim marangozluktu. Aynı heyecanı bugün yine hissediyorum. O gün ilk kez trene binmiştim. Daha sonra Türkiye'ye hep otomobille gidip geldik. Yıllar sonra tekrar trene binmenin heyecanı içindeyim. O zaman kara trenle gitmiştim, şimdi her şey daha modern oldu'' sözleriyle ifade etti.

3 kuşak aynı trende
1970 yılında Almanya'ya çalışmaya giden Talat Pamuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Kadriye Pamuk, kızı Pervin Can ve torunu Lemi Can ile 3 kuşak birlikte yolculuk etmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Talat Pamuk, Almanya'ya trenle ilk gidiş heyecanının daha bir başka olduğunu ifade ederek, ''O günlerin heyecanını yaşamış olduk o zamanki kadar heyecan olmasa da, o zaman ki heyecan daha farklıydı. Nereye gittiğimizi, bizi nelerin beklediğini bilemiyorduk'' dedi.
1970 yılında Almanya'ya giden Hasibe Altun da yeniden eski günleri yaşamalarına vesile olan herkese teşekkür etti. 
1969 yılında Almanya'ya çalışmaya giden Nuriye Küçülmez trenle yolculuk ederken geçmişi yaşadığını belirtti.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın