Dolar
32.54
Euro
34.95
Altın
2,347.17
ETH/USDT
3,130.00
BTC/USDT
64,135.00
BIST 100
9,883.10
Gündem

Ahıska Türkleri Ahlat'a yerleştirildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye getirilen 72 aileden 300 Ahıska Türkü, Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaptırılan konutlara yerleştirildi.

02.06.2016 - Güncelleme : 02.06.2016
Ahıska Türkleri Ahlat'a yerleştirildi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye getirilen 72 aileden 300 Ahıska Türkü, Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaptırılan konutlara yerleştirildi. Başta Donetsk olmak üzere Ukrayna'nın doğusundaki farklı şehirlerden getirilen ve 300 kişiden oluşan 72 Ahıskalı aile, Bitlis'in Ahlat ilçesinde kendileri için düzenlenen konutlara yerleştirildi. (Şener Toktaş - Anadolu Ajansı)

Bitlis

BİTLİS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye getirilen 72 aileden 300 Ahıska Türkü, Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaptırılan konutlara yerleştirildi.

Ahıska Türklerinin tahliyesi, Başbakanlığın koordinatörlüğünde Dünya Ahıska Türkleri Birliği, Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliği, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ve Ukrayna makamlarının iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

Başta Donetsk olmak üzere Ukrayna'nın doğusundaki farklı şehirlerden getirilen ve 300 kişiden oluşan 72 Ahıskalı aile, Bitlis'in Ahlat ilçesinde kendileri için düzenlenen konutlara yerleştirildi.

"Hepiniz bu memleketin asıl sahiplerisiniz"

Ahlat'ta Ahıskalı aileleri karşılayan Vali Ahmet Çınar, burada yaptığı konuşmada, bu memleketin asıl sahiplerinin Ahıskalı Türkler olduğunu söyledi. Çınar, şöyle devam etti:

"Evinize, yurdunuza hoş geldiniz. Sefa getirdiniz, şeref verdiniz. Çok mutlu olduk. Evimizi ve yurdumuzu şenlendirdiniz. Bundan sonra inşallah hep birlikte kendi evimizi ve yurdumuzu şenlendireceğiz. Dilimiz, isimlerimiz, örf ve adetlerimiz, yemeklerimiz, Allahımız, kitabımız, camimiz ve minaremiz aynı. Dolayısıyla hepiniz bu memleketin asıl sahiplerisiniz. Kader ve zalim insanların yüzünden bazı yerlere savruldunuz. Ukrayna'da 2 yıl koordinatörlük yaptım. Ahıskalı köyleri ziyaret ettim. Aileler hep dağınık ve yalnız kalmışlardı. Aralarında 300 ile 500 kilometre vardı. Cami ve ezan yok. Örf ve adet uymaz. Çoluk çocuk ve ahlak tehlike altında. O zor şartlarda siz isminizi, dilinizi, geleneklerinizi ve dininizi korudunuz. Çok zor ve büyük iş başardınız. Çok büyük mücadele verdiniz. İnsanın görebileceği en büyük savaşı siz zaferle kazandınız ama bugün buradasınız. İnşallah ezanların, camilerin, kardeşlerin ortasında içinde çocuğumuz kendi dilinde, örf ve adetinde yetişecekler. Hepimiz sizin hizmetkarınız."

"Hepinize cennet kapıları açılsın"

Ahlat'a yerleştirilen Ahıskalı Muhammed İlyasoğlu ise bugüne kadar 12 yere göç ettiklerine işaret ederek "Türk halkından Allah razı olsun. 12 yere bölündük. Bir ağacı 12 yere eksen o ağaç meyve verir mi, vermez. Ben 12 yere göçtüm. Sizlerle burada yaşayacağız. Allah Cumhurbaşkanımızdan ve devletimizden razı olsun" dedi.

Simizar Kadimova da çok zulüm gördüklerini anımsatarak "Sağ olun, var olun. Hepinize cennet kapıları açılsın. Çok zulüm gördük. Çok azap çektik. Allah razı olsun. Sevinçliyiz" diye konuştu.

Muhabir: Şener Toktaş, İbrahim Yaldız

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın