Dolar
32.33
Euro
34.91
Altın
2,214.27
ETH/USDT
3,583.70
BTC/USDT
71,194.00
BIST 100
9,075.66
Gündem

Adalet Bakanı Bozdağ: İstismar düzenlemesini çarpıtıyorlar

Adalet Bakanı Bozdağ, "Kendilerine göre bir maden buldular. 'AK Parti çocuklara karşı cinsel istismarı himaye eden bir şey yaptı' havası vermek istiyorlar. Gerçekten büyük bir çarpıtmayı burada yapıyorlar." dedi.

Burcu Çalık  | 18.11.2016 - Güncelleme : 18.11.2016
Adalet Bakanı Bozdağ: İstismar düzenlemesini çarpıtıyorlar

Ankara

ANKARA

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bakanlıkta, TBMM Genel Kurulunda görüşülen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'na ilişkin gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Düzenlemenin tecavüz suçu işleyenlere af getirmediğini dile getiren Bozdağ, ilk cümlesinde "Cebir, tehdit, hile veya iradeyi sakatlayan başka bir nedenle cinsel istismar suçunun işlenmesi hariç" ifadesinin yer aldığını aktardı. 

Bozdağ, "Kesinlikle cinsel istismar suçunu cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan yöntemle işleyenler bu suçun kapsamı dışındadır." açıklamasını yaptı. 

Yaş şartı nedeniyle resmi nikah kıymadan evlilikler olduğunu anımsatan Bozdağ, bunun ise Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu dile getirdi.

"Mağduriyetler var"

2005'te yürürlüğe giren Ceza Kanunu uygulamasındaki geçiş döneminde yaşanan sıkıntılar nedeniyle, 16 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olanlar bulunduğunu aktaran Adalet Bakanı Bozdağ, şöyle devam etti:

"Burada yargılama yapılırken mahkemeler, rızaya bakmıyor, sadece yaşı küçükse tarafların geleneklere göre böyle bir evlilik yaptığına, yapmadığına da bakmıyor ve doğrudan 16 yıl ceza veriyor. Bu uygulamadan kaynaklanan bir de ortaya çıkmış, hem yaş küçüklüğüyle ailesi tarafından evlendirilmiş kadınlarımız var hem bunların doğurduğu çocuk veya çocuklar var, onlar da ayrı bir mağdur. Öte yandan erkek ise aileler bunu zorladığı için hapiste."

"Tecavüzcülerin yararlanması mümkün değil"

Ailelerin yanlışının sonuçlarını hem erkek hem de kadının çektiğini, bu duruma sessiz kalmalarının doğru olmadığını ifade eden Bozdağ, "Bu, bunlarla ilgili geçici bir düzenlemedir. Bundan 'tecavüzcüler yararlanacak, ondan bunlar istifade edecek' diyenler büyük bir çarpıtma yapıyorlar. Tecavüzcülerin bundan kesinlikle yararlanmaları mümkün değildir." dedi.

Aile dramına son vermek istediklerini vurgulayan Bozdağ, CHP ve MHP'nin eleştirilerine ise "Onlar buradan kendilerine göre bir maden buldular. 'AK Parti çocuklara karşı cinsel istismarı himaye eden bir şey yaptı' havası vermek istiyorlar. Gerçekten büyük bir çarpıtmayı burada yapıyorlar. Biz erken evlilikleri önlemek için Cumhuriyet tarihinde gerçekten en ciddi adımları atan hükümetiz." ifadeleriyle cevap verdi.

"Cezaları artırdık"

Kız ve erkek çocuklarının mağduriyetlerine göz yummalarının mümkün olamayacağının altını çizen Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bizim yaptığımız şey, yaşanan bir soruna çözüm bulmaktır. Tecavüzleri korumak, tecavüzleri himaye etmek değildir. Tecavüzcülere en ağır cezayı biz getirdik. Bu Kanunda, cinsel saldırı suçuyla alakalı Anayasa Mahkemesinin verdiği iptal kararları üzerine, cezaları biz artıyoruz, daha da artıyoruz. Kimse artırdığımız cezaları konuşmuyor."

Muhabir: Kemal Karadağ

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın