Dolar
32.29
Euro
34.89
Altın
2,345.95
ETH/USDT
3,020.50
BTC/USDT
62,625.00
BIST 100
10,268.58
Gündem

3. iddianame kabul edildi

''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında 64'ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan 3. iddianame kabul edildi.

23.11.2011 - Güncelleme : 23.11.2011
3. iddianame kabul edildi

balyoz operasyonu2

''Balyoz Planı'' soruşturması kapsamında 64'ü tutuklu 143 şüpheli hakkında hazırlanan 3. iddianame kabul edildi.***

İSTANBUL

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar'ın hazırladığı Koramiral Deniz Cora, Korgeneraller Korcan Pulatsü, Ziya Güler, Rıdvan Ulugüler ve Abdullah Can Erenoğlu, Tuğgeneral Kubilay Baloğlu, Tümamiral Mücahit Şişlioğlu, emekli Korgeneral Rasim Arslan, HAVELSAN Genel Müdürü Ömer Faruk Yarman'ın da aralarında bulunduğu 64'ü tutuklu 143 şüpheli hakkındaki 264 sayfalık iddianame üzerinde yaptığı incelemeyi tamamladı. 
İddianamenin oy birliğiyle kabulüne karar veren mahkeme heyeti, duruşma tarihleri olarak 26, 27, 29 ve 30 Aralık'ı belirledi.
Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların bu hallerinin devamına karar verirken, davanın, ''Balyoz Planı'' davası ile birleştirilmesi konusundaki istemin iddianamenin okunmasının ardından düşünülmesine hükmetti.
Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Ayar'ın hazırladığı iddianamede, tüm sanıkların 15 ile 20 yıl arasında hapis cezası öngören ve ''Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs'' suçunu düzenleyen eski TCK'nın 147 ve 61/1'inci maddeleri gereğince cezalandırılmaları isteniyor.

İddianameden
İddianamede, Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü İstihbarat Kısım Amirliğine ait odada yapılan 6 Aralık 2010 tarihli aramada ele geçirilen belgelerin, sanıklardan Kemalettin Yakar, Mehmet Cem Çağlar ve Erdinç Yıldız tarafından söz konusu yerde muhafaza edildiği belirtildi.
İddianamede, ''Ele geçen suç eşyalarına veya dijital materyallere ekleme ve çıkarma yapılıp yapılmadığı hususlarının da yine şüpheliler ve hükümeti devirmeye yönelik yapılanmanın bilgisi dahilinde gerçekleştiği sonucuna varılmıştır'' denildi.
İddianamede, şüphelilerden Özgür Ecevit Taşçı'nın, Fatih Camisi'ne yönelik "Çarşaf Eylem Planı" öncesinde camide gözlem ve keşif yaparak ayrıntılı raporlar hazırladığı kaydedildi.
İddianamede, bazı şüpheliler tarafından hazırlanan "Yumruk", "Testere", "Tırpan" ve "Sakal" isimli tedhiş planlarında, "Darbe Karşıtı Aşırı Sağ Kesim", "Darbe Karşıtı Liberaller", "Darbe Karşıtı Akademik Kadro" ve "Gayrimüslim cemaat önderi ve  işadamları" hedef kesimler olarak yer alıyor.
İddianamede, dönemin Hava Harp Akademisi Komutanı Pulatsü'nün, Harp Akademileri Komutanı Fırtına'nın direktifi doğrultusunda bir Harekat Planlama Grubu oluşturduğu ve ''Oraj Hava Harekat Planı'' hazırlık çalışmalarına başladığının anlaşıldığı kaydedildi.
İddianamede, kayıttaki bir kısım beyanlarla, sivil memurun alınan ifadesindeki beyanı karşılaştırıldığında, ''Balyoz Planı'' dava dosyasındaki bilgi/belge/CD ve diğer dokümanın ''Balyoz Güvenlik Harekat Planının'' jenerik senaryo olarak oynandığı plan seminerine ait olduğunun teyit edildiği kaydedildi.
''Balyoz Planı'' davasının sanıklarından emekli Oramiral Örnek'e ait olduğu belirtilen günlüklere de yer verilen iddianamede, Örnek'in, Donanma Komutanlığında yapılan aramada elde edilen belgelerden bizatihi haberi olduğu belirtildi. Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın