ANKARA
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İran Gençlik ve Spor Bakanı Muhammad Abbasi'yi makamında kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen ikili görüşmenin ardından, Kılıç ve Abbasi gazeteciler önünde iki ülke bakanlıkları arasında iş birliği protokolü imzaladı.
Bakan Kılıç, imza töreninde yaptığı konuşmada, iki ülke gençleri arasında spor ve gençlik projelerinde iş birliği imkanlarını geliştirmek üzere bir araya geldiklerini söyledi.
İş birliğinin iki ülke arasındaki bölgesel sorunların çözümüne önemli katkılar sağlayacağını savunan Kılıç, ''Türkiye, 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına aday olan bir ülke. Olimpik ruhun ve olimpizm felsefesinin bölgemizde daha geniş bir alana ve daha geniş nüfus gruplarına hitap etmesi açısında iki ülke arasında imzalanacak olan anlaşmanın önem taşıdığı kanaatindeyiz'' dedi.
Bakan Kılıç, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu'nun güreşin olimpik branşların arasında çıkartılmasını talep etmesiyle ilgili olarak da ''Güreş, bizim açımızdan çok önemli branş. Olimpiyatlarda aldığımız madalyaların yarısı güreşten gelen madalyalar. Temennimiz, güreşin olimpik branş içerisinde yerini korumasıdır'' ifadelerini kullandı.
Tam manasıyla ilkellik
Bir gazetecinin, ''Konya'da Avrupa Karate Şampiyonası'nda bir bayan sporcumuz baş örtüsünü çıkararak yarışmak zorunda bırakıldı. Ülkemizde bu olayın yaşanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? sorunu Kılıç, şöyle yanıtladı:
''Son derece üzücü. Tasvip etmediğimiz bir olay. Tam manasıyla ilkellik. Bugün gericilik nedir diye merak edilecek olursa, gericilik Konya'daki sporcu kızın baş örtüsüyle uğraşmaktır'' ifadelerini kullandı.
Abbasi'den 2020 için destek
İran Gençlik ve Spor Bakanı Muhammad Abbas ise konuşmasında, ''2020 yılında İstanbul'un olimpiyatlara ev sahipliği yapmasını destekliyoruz'' dedi.
Abbasi, güreşin olimpik branşlar arasından çıkarılması ile ilgili olarak da şöyle konuştu:
''Güreş, bu bölgede ve İran'da önemli bir spordur. Biz de haberi yeni duyduk, rahatsız olduk. Bunun sadece bir öneri olduğunu da biliyoruz. Umarız, bu bölgede yaşayan insanların duyguları ve sporun taraftarların sesi yetkililerin kulağına gider.''