
Bursaspor'un vefat eden "imparator" lakaplı futbolcusu Biyediç'in Bosna savaşındaki katliamdan futbolculuğu sayesinde kurtulduğu ortaya çıktı.***
BURSA - Vedat Yücebaş
Bursaspor'un ''imparator'' lakaplı efsane futbolcularından ve teknik direktörlerinden olan ve memleketi Bosna Hersek'te hayatını kaybeden Nejat Biyediç'in, 1990'lı yılların başında, başarılarla dolu futbol yaşantısı sayesinde hayatta kaldığı ortaya çıktı.
Bursaspor TV Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Gerçeksi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'te doğup büyüyen sonra yolu Bursa ile kesişen Nejat Biyediç'in önce futbolcu, ardından da teknik direktör olarak kendisini Bursaspor camiasına sevdirmeyi başardığını söyledi.
Biyediç'in Bursa'ya ve Bursaspor'a gerçekten gönül verdiğini, 25 yıl bu kentten ve camiadan kopamadığını ifade eden Gerçeksi, Boşnak asıllı çalıştırıcının hasta olduğu dönemde dahi Türk futboluna yeni yıldızlar yetiştirmek adına Bursa'da futbol okulu açtığını belirtti.
Biyediç'in, Bursaspor'un kurulduğu yıllarda en fazla göreve çağrılan teknik direktörü Muhtar Tucaltan gibi olduğunu vurgulayan Gerçeksi, ''Biyediç 3 kez göreve davet edilmiştir, hiç kovulmamıştır. Kovulmayı bekleyip de Bursaspor'dan tazminat alma gibi bir düşünce hiç taşımamıştır'' diye konuştu.
Gerçeksi, lösemi hastalığına 2007'de yakalanan ve son 4 yılda hastalığa çok ciddi anlamda direnen Biyediç'in son dönemlerinde dahi Bursa'dan ayrılmadığını, ''iyileşti'' diye düşünürken, tatil yapmak ve baba evini görmek için gittiği Bosna Hersek'in Mostar kentinden gelen ölüm haberiyle yıkıldıklarını belirtti.
Gerçeksi, Nejat Biyediç ve ailesinin Bosna Savaşı sırasında ölümden son anda kurtuldukları ilginç olayı ise şöyle anlattı:
''Bosna Savaşı sırasında Sırp milisler, Biyediç'in evini basıyor. Tam o ve ailesi kurşuna dizilecekken eve gelen milislerin komutanı, Biyediç'in eski Yugoslavya Ümit Milli Takımı'ndan samimi arkadaşı çıkıyor. Arkadaşı onu ve ailesini öldürmeden evden ayrılıyor. Aslında bu çok şaşılacak bir durum değil. Nejat Biyediç, sevecen, sıcakkanlı, ortama kolay uyum sağlayan bir yapıya sahipti.''
MOSTAR - Ömer Çetres
Öte yandan, Nejat Biyediç'in cenazesi Mostar kentinde düzenlenen törenle toprağa verildi. Biyediç'in tabutunun üzerine Bursaspor Başkanı İbrahim Yazıcı tarafından ''imparatorun'' Bursapor'da iken giydiği ''10 numaralı'' forması konuldu.