Dolar
32.49
Euro
34.86
Altın
2,331.98
ETH/USDT
3,159.00
BTC/USDT
64,680.00
BIST 100
9,716.77
Gündem, Ramazan 2018

14 asırlık mukabele geleneği 67 bin camide yaşatılıyor

İslam dininde önemli yer tutan 14 asırlık mukabele geleneği ramazan ayında 67 bin 176 camide ifa ediliyor.

23.05.2018 - Güncelleme : 23.05.2018
14 asırlık mukabele geleneği 67 bin camide yaşatılıyor

ANKARA - Sefa Şahin 

"Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken bilenlerin gözleriyle Kur'an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi" anlamına gelen mukabele, yurt genelindeki camilerde yaşatılıyor.

Sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde camilerde bir araya gelen vatandaşlar, Kur'an-ı Kerim okumanın huzurunu yaşıyor.

Mukabeleye katılanlar, din görevlilerince okunan Kur'an-ı Kerim'i takip ediyor, bilmeyenler de okunan ayetleri dinliyor.

Hazreti Muhammed'in sünneti olan ve yaklaşık bin 400 yıldır devam eden mukabele geleneğine katılanlar, böylece ramazanın feyzinden istifade ediyor.


Başkentte 3 bin 62 camide program düzenleniyor

Bu kapsamda yurt genelinde toplam 67 bin 176 camideAnkara genelinde ise 3 bin 62 camide sabah, öğle ve ikindi vakitlerinde mukabele programları yapılıyor.

Hacı Bayram Camisi'nde 10 yıldır mukabele programlarına katılan 58 yaşındaki Hüseyin Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mukabelenin insanın ruhunu temizlediğini ve rahatlattığını söyledi.

Bu yıl ramazan ayında günde iki mukabele halkasına katıldığını belirten Altun, "Ramazan çok güzel geçiyor. Hocalarımızdan Allah razı olsun. Ramazanın memleketimize, milletimize bereketli ve huzur olmasını temenni ederim." diye konuştu.


"Birlik ve beraberlik duygularını etkiliyor"

Mukabeleye katılan 59 yaşındaki Mustafa Özben de mukabele geleneğinin kişinin birlik ve beraberlik duygularını olumlu etkilediğini ifade etti.

68 yaşındaki Tahir Çakmak ise 40 yıldır mukabele halkalarına katıldığını dile getirerek, şunları söyledi:

"Sadece ramazan ayında değil, senenin 12 ayı her gün devam ederiz. Ramazana münhasır değil. Ramazanda bu daha da artar. Cemaatle birlikte ibadet edince tabiiki daha ayrı bir şevk oluyor, zevk oluyor. Ayrı bir bereket oluyor. İnsanlarda manevi bir haz uyandırıyor."

Mukabele geleneği nedir

Bakara suresinin 185. ayetinde Kur'an-ı Kerim'in ramazan ayında indirilmeye başlandığı belirtiliyor.

Ayrıca İslam inancına göre, Hazreti Muhammed ile Cebrail Aleyhisselam'ın karşılıklı Kur'an okuduğu rivayet ediliyor. Bundan dolayı bu ayda camiler, Kur'an kursları ve evlerde bir araya gelen vatandaşlar, bu ibadeti ifa ediyor.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.