ŞANGHAY - Adem Kadam
27 yıl aradan sonra Çin Halk Cumhuriyeti'ne resmi ziyaret gerçekleştiren ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olan Recep Tayyip Erdoğan'a Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Parti Sekreteri Vu Yoğfu tarafından fahri doktora unvanı verildi.
Erdoğan yaptığı konuşmada, kendisine tevdi edilen fahri doktora unvanından çok büyük memnuniyet ve heyecan duyduğunu ifade etti.
Fahri doktora unvanını Türkiye ile Çin arasındaki kadim dostluğun bir nişanesi olarak büyük bir gururla taşıyacağını dile getiren Erdoğan, resmi açılışı yapılan Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi Türkçe Bölümü'nün hayırlara vesile olmasını diledi.
Öğrencilere başarılar temenni eden Başbakan Erdoğan, ''Bugün açılışını yaptığımız Türkçe Bölümünün eğitim standartlarının en yüksek seviyeye çıkarılması için, Yunus Emre Vakfımız aracılığıyla, Şanghay Uluslararası Araştırmalar Üniversitesi'ne desteğimiz devam edecek'' dedi.
''Tanrı gibi, Tarkan gibi, uşak, ulak gibi kelimeler bizim ortak kelimelerimiz''
Türkiye ile Çin arasında fiziki olarak gerçekten uzun bir mesafe bulunduğunu belirten Erdoğan, Türkiye'nin bu uzun ve fiziki mesafeyi hiç önemsemediğini söyledi.
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Sadece bilimin tespitleri değil, bugün dahi, dilimizdeki, mutfağımızdaki, kültürümüzdeki bazı ortak unsurlar, tarihte Çinlilerle Türklerin komşu olduklarını, iletişim içinde olduklarını ispat ediyor.
Bakınız, bir lisanda en temel kelimelerden biri 'su'dur. Bizim Türkçe'de 'su' olarak telaffuz ettiğimiz kelime, Çince'de, 'şui' olarak telaffuz ediliyor ve aynı anlama geliyor. Bu en temel kelimenin yanında, Türkçe'den Çince'ye yerleşmiş, Çince'den Türkçe'ye geçmiş çok sayıda ortak kelime bulunuyor. Tengri, yani Tanrı gibi, Tarkan gibi, uşak, ulak gibi kelimeler bizim ortak kelimelerimiz.
Her ne kadar farklı dillerde konuşmuş olsalar da Türk Halk Ozanı Yunus Emre ile büyük Çin düşünürü Konfüçyus'un dizelerine, düşüncelerine baktığınızda, aramızdaki kültürel yakınlığı daha net olarak görürsünüz. Dahası, Türkler ve Çinliler, yaşadıkları coğrafyada medeniyet inşa etmiş, dünya bilimine, sanatına, insanlık tarihine önemli katkılar sağlamış milletlerdir.''
Başbakan Erdoğan Çin'den ayrıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 günlük resmi ziyaret için gittiği Çin'den THY'ye ait özel uçakla ayrıldı.
Çin'deki temaslarını tamamlayan Başbakan Erdoğan'ı Şanghay Hongo İao Havalimanı'ndan Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Salim Esenli ve Büyükelçilik yetkilileri uğurladı.
Erdoğan'la birlikte eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de Çin'den ayrıldı.