Dolar
32.32
Euro
34.91
Altın
2,212.09
ETH/USDT
3,608.80
BTC/USDT
71,479.00
BIST 100
9,036.80
Politika

'Referandum sonucunu yurt dışı oylar belirleyecek'

AK Parti Yurt Dışı SKM Başkanı Yeneroğlu, "Yurt dışındaki seçmen kitlesi Türkiye'de yapılan seçimleri ve referandum sonuçlarını etkileyebilecek güce sahip." dedi.

14.02.2017 - Güncelleme : 14.02.2017
'Referandum sonucunu yurt dışı oylar belirleyecek'

KÖLN

AK Parti Yurt Dışı Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, "Toplam 3 milyona tekabül eden bir seçmen kitlesi yurt dışında. 52 ülkede ve 119 konsolosluk bölgesinde vatandaşlarımız oy kullanacaklar. Bu da Türkiye'deki seçmenin yüzde 5'ine tekabül eden bir rakamdır ki bu Türkiye'de yapılan seçimleri ve referandum sonuçlarını etkileyebilecek bir güce sahip." dedi.

Almanya'nın Köln kentinde kurulan AK Parti Yurt Dışı SKM'de referandum çalışmalarına başlayan Yeneroğlu, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Bütün partilerin yurt dışında yoğun bir çalışma içine girmesini beklediklerini belirten Yeneroğlu, yurt dışındaki sandıklar Türkiye'den daha erken açılacağından iki ay önceden seçim çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Yeneroğlu, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) henüz resmi takvimi ilan etmediğini, seçmenlerin 27 Mart'tan 9 Nisan'a kadar konsolosluk bölgelerinde oy kullanmasının beklendiğini ifade ederek "Yurt dışındaki seçmenin yüzde 50'si, yani 3 milyon yurt dışı seçmenin takriben 1,5 milyonu Almanya'da yaşamakta. Bunun ötesinde Fransa'da 320 binin, Hollanda'da 250 binin üzerinde seçmenimiz var. Bu şekilde Batı Avrupa'ya baktığımız zaman yurt dışındaki seçmenin aşağı yukarı yüzde 85'i kitlesel işçi göçü sonrası Avrupa ülkelerine yerleşmiş olan vatandaşlarımızdan oluşuyor." diye konuştu.

Bu seçimlerde vatandaşların önceki seçimlere nispeten daha rahat oy kullanma imkanına sahip olacağını kaydeden Yeneroğlu, "Sandıklar sabah 09.00'dan akşam 21.00'e kadar açık olacak. Dolayısıyla çalışan insanlar da kendilerine uygun bir vakit bulup oy kullanabilecekler. Yurt dışında yaşayan insanlar istedikleri yerde oy kullanabilecekler. Mesela Hollanda'da yaşayan biri, isterse daha yakında, Almanya'nın bir şehrinde oy kullanabilecek. Bu sebepten yurt dışında katılımın daha da artmasını ümit ediyoruz, bu konuda çalışmalarımızı sürdüreceğiz." diye belirtti.

"Amacımız katılımı artırmak"

AK Parti Yurt Dışı SKM Başkanı Yeneroğlu, son seçimler esas alındığında yurt dışında yaşayan vatandaşların yüzde 45'inin oy kullandığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu oran hatta bazı ülkelerde yüzde 50'yi geçti. Bu gerçekten çok ciddi bir rakam. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın her birisi oy kullanabilmek için ortalama 30 ila 80 kilometre yol gitmek zorunda kalıyor. Hatta bazı bölgelerde 150-200 kilometre yol katediyor ve bu şekilde oyunu kullanabiliyor. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın, Türkiye'nin geleceği ve bekasıyla ilgili olağanüstü bir hassasiyet içinde olduğunu, bu duyarlılığını sandıkta sergilediği duruşla gösterdiğini görüyoruz. Vatandaşımızın mutlaka sandığa gidip oyunu kullanması, varlığını göstermesi, ana vatana bağlılığını ortaya koyması çok önemli. Bize göre 'Evet' de diyen 'Hayır' da diyen bizim insanımız. Bizim görevimiz yurt dışında büyük bir çoğunlukla katılımı artırmak."

Yeneroğlu, "Başbakan Binali Yıldırım 18 Şubat Cumartesi günü Almanya'nın Oberhausen kentinde halk oylamasının startını verecek. Tüm vatandaşlarımızı cumartesi günü saat 14.00'te Oberhausen Arena'ya bekliyoruz. Bu tarihi programın çok büyük coşku içinde, özellikle yurt dışındaki Türklere yönelik çok özel mesajların paylaşılacağı bir gündemi olacak." dedi.

Mustafa Yeneroğlu, Almanya'da Türklerin en yoğun yaşadığı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinde yapılacak mitinge sadece Almanya'dan değil, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden çok yoğun talep olduğunu söyledi.

Mitingin biletlerinin Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) şubelerinden ya da telefon hattından ücretsiz temin edilebileceğini kaydeden Yeneroğlu, "Bu aynı zamanda memleket sevdalılarının bir buluşması. Sayın Başbakanımızla Türk toplumunu buluşturma noktasında herkesi büyük bir heves içerisinde mutlaka Oberhausen'a bekliyoruz." dedi.

Muhabir: Mesut Zeyrek

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.