
Demirtaş, "Özür, hükümetlerin işi değildir. Hakikatleri araştırma komisyonunun kurulması ve bütün gerçeklerin ortaya çıkarılması gerekir" dedi.***
TBMM
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dersim özrü" ile başlayan tartışmanın, "çok geç kalmış bir tartışma" olduğunu belirterek, "Madem ki Başbakan Dersim'de bir katliam yaşandığını kabul ediyor, o halde parlamento üzerine düşen görevi yapmalıdır. Özür dilemesi gereken devletin siyasi iradesidir. Sayın Başbakan'ın ağzından Meclis kürsüsünden özür dilenmesi gerekir. Bizce Türkiye'de doğru olan ritüel budur" diye konuştu.
Arşivler açılsın
Geçmişle yüzleşmenin "toplumsal kesimlerin birbirini suçlaması" anlamına gelmeyeceğini dile getiren Demirtaş, "Bu olaylar açığa çıktıkça Türkün Kürde, Kürdün Türk'e olan güveni artacaktır. Başbakan'ın bu konuda samimiyeti varsa, sırf bir siyasi partiyi sıkıştırma adına yapılmış bir siyasi atraksiyon değilse, bütün arşivler, oluşturulacak Meclis komisyonuna derhal açmalıdır" dedi.
Sözlerini "Dersim ile KCK operasyonları aynı şey" diyerek sürdüren Demirtaş, "Dersim ile yüzleşmek, günümüz politikalarının iflas ettiği anlamına gelir. Dersim ile ilgili özür dileyen Başbakan'ın, çıkıp KCK operasyonları nedeniyle de özür dilemesi lazım. Çünkü ikisi de aynı şey" diye konuştu.