Dolar
32.37
Euro
34.96
Altın
2,233.04
ETH/USDT
3,568.60
BTC/USDT
70,352.00
BIST 100
9,079.97
Politika, seçim 2014, arşiv

İhsanoğlu, Irak'lı Türkmenlerin temsilcileriyle görüştü

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Türkiye olarak Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle de ilgilenmemiz lazım" dedi.

21.07.2014 - Güncelleme : 21.07.2014
İhsanoğlu, Irak'lı Türkmenlerin temsilcileriyle görüştü

ANKARA

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) öncülüğündeki silahlı grupların çatışmaları nedeniyle, Irak'taki Türkmenlerin yaşadığı sıkıntılara ilişkin, "Türkiye olarak Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle de ilgilenmemiz lazım" dedi.

İhsanoğlu, Swiss Otel'de, Türkiye'de yaşayan Irak Türklerinin temsilcileriyle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan İhsanoğlu, Irak Türkmenlerinin temsilcilerini, dernek başkanlarını ve Kerkük'ten gelen Türkleri dinlediğini kaydetti.

"İtiraf etmek isterim ki, ben durumu yakından takip eden insan olarak, bu kadar eksik bilgi sahibi olduğumu bilmiyordum" diyen İhsanoğlu, Kuzey Irak'ta yaşayan Türklerin kendi topraklarında mülteci duruma düştüğünü söyledi.

Irak Türkleri tarihinde ilk defa kızlara tecavüz edildiğini, bunların videoya çekildiğini ifade eden İhsanoğlu, 13-14 yaşındaki kızların, elektrik direklerine asılarak, idam edildiklerini ileri sürdü.

Bu korkunç manzara karşısında, bir Türk olarak büyük bir sıkıntı içinde olduğunu dile getiren İhsanoğlu, "Türkiye mazlum insanlarla hep beraber olmuştur. Son bir haftadır hepimiz Gazze'deki kardeşlerimiz için ağlıyoruz, üzülüyoruz. Bazılarımız nutuk atıyor, bazılarımız gözyaşları döküyor. Ama Irak'taki kardeşlerimiz için biz herhalde meseleyi unutmuş bulunuyoruz" dedi.

Irak'ta nüfus kaydırmasıyla başka bir yere sürülen Türklere, Türkiye'nin sahip olması gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"1991'de Güvenlik Konseyi Kürt kardeşlerimiz için güvenli bölgeler yaratmıştı. Bugün Türkiye, Türkmenlerin savunucusu olarak bu teşebbüste bulunması lazım, güvenli bölgeler yaratması lazım. Türkiye, 1988'de Kuzey Irak'tan gelen mültecilere rahmetli Özal zamanında kucağını açmıştı ve bir müddet misafir edip, selametle ülkelerine göndermiştir. Türkiye 2011'den itibarın 1 milyon Suriyeli'yi de burada, şu veya bu şekilde misafir etmektedir. Türkmen kardeşlerimiz gidecek yer bulamıyorlar. Türkiye'nin bunlara kamplarını açması lazım. Onların da bir müddet burada, huzur, güven içerisinde, tecavüze, katliama uğramayacakları şekilde sığınmalarını sağlamak lazım. Daha sonra inşallah şartlar daha iyi bir noktaya gelir, Ortadoğu'da huzur döner ve Türkmen kardeşlerimiz tekrar vatanlarına iade edilir. Türkiye olarak Arap kardeşlerimizle nasıl ilgileniyorsak, Türk kardeşlerimizle de ilgilenmemiz lazım."

"Kürt siyasi grupları yönetimi ele geçirdi"

Kerkük Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Mahir Nakip de Irak'ta son günlerde cereyan eden ve tamamiyle Türklerin yok olmasını hedefleyen olaylar hakkında İhsanoğlu'na bilgi verdiklerini söyledi.

IŞİD'ın baskısı sonucu, Telafer'de yaşan 350 bin Türkmenden, 200-250 bininin şehri terk etmek zorunda kaldığını belirten Nakip, "Telafer'in bir güvenlik bölgesi olmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin bu konuda anavatan olarak üzerine düşen, bu meseleyi Birleşmiş Milletler'e taşıyabilmektir" dedi.

IŞİD'i bahane eden Kürt siyasi grupların, yönetimi ele geçirdiğini ileri süren Nakip, Telafer'den gelen göçmen Türklerin, Kerkük'te ağırlanamadığını, Kürt yönetiminin buna karşı geldiğini kaydetti.

Kerkük'te Türkmen memurların işlerine son verildiğini ve uzaklaştırıldığını öne süren Nakip, kendilerini dinlediği için İhsanoğlu'na teşekkürlerini sundu.

Kerkük'ten gelen Ammar Kahyaoğlu da IŞİD'in Irak'tan en çok Türkleri öldürdüğünü ifade ederek, Türkmen kadınlarının kaçırıldığını, tecavüze uğradığını anlattı.

Muhabir: Mehmet Tosun

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.
İlgili konular
Bu haberi paylaşın