
Başbakan Erdoğan, Irak sınırındaki olayları talihsiz bir netice olarak değerlendirdi.***
İSTANBUL
Üsküdar Kısıklı Abdullah Ağa Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından çıkışta gazetecilerin, Irak sınırındaki olaya ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti:
''Bu ana kadar benim edindiğim bilgiler, arkadaşlarımdan aldığım bilgiler, yani bu tür kaçakçılıkta 3-5, bilemediniz 10 kişilik gruplar... Ama tabii kullandığı yük taşıyıcılar, açık söylüyorum, katırlar sayısal olarak çok daha fazla olurmuş. Burada 40 kişilik bir grubun olması daha önce gerek Gediktepe gerek Hantepe'deki, oradaki alınan talihsiz neticelerde de biliyorsunuz silahlar bu tür hayvanlarla taşınmıştı ve 'niçin bunlara müdahale edilmedi' diye o zaman da yine yazılı ve görsel medya, herkes bu tür eleştirileri yapmıştı. Bunların hepsi birer ibretti, birer tedbirdi. Bu defa ise böyle bir şeye, yanlışa güvenlik güçlerimizin düşmemesi... Ama talihsiz bir netice, üzüntü verici bir netice.''
4 saatlik görüntü var
Erdoğan, ''Ben tabii ki tüm oradaki ailelere başsağlığı dilerken, ölülerimize de Allah'tan rahmet diliyorum. Bu incelemeler neticesinde gerekli olan neyse bütün bunlar da yapılacaktır. Şu anda gerek savcılık buradaki çalışmalarını yürütürken, bütün görüntüler, ki yaklaşık 4 saatlik bir görüntü elimizde mevcut ve bu görüntüler üzerinde de aynı şekilde gerek Türk Silahlı Kuvvetleri gerek diğer ilgili birimlerimiz incelemelerini, çalışmalarını yapıyorlar. Bu çalışmalardan sonra tabii durum çok daha netleşecektir'' diye konuştu.
Bunlar acımasız başlıklarHaftanin'deki olayla ilgili atılan bazı gazete başlıklarının çok acımasız, çok insafsız olduğunu ifade eden Erdoğan, "Devlet halkını bombaladı gibi bir başlık... Bunlar acımasız başlıklardır. Bir defa hiç bir devlet halkını kalkıp da kastı mahsusa ile bombalamaz. Geçmişte bu tür şeyler belki yapılmış olabilir ama bizim iktidarımız döneminde böyle bir şeyin olması mümkün değildir" dedi.
Erdoğan, ''Burada bilir bilmez yazan çizen bazı maalesef köşe yazarı sıfatıyla cambazlar da var. Bunlar da istihbarat örgütlerimizi istihbarat örgütlerinden çok daha iyi biliyorlar. Herhalde bunların da istihbarat örgütleri içinde böcekleri var. O böceklerden aldıkları bilgilerle güya Milli İstihbarat Teşkilatımız (MİT) yanlış bilgiler vermiş ve bu yanlış bilgilerle bu tür bir hareket yapılmıştır. MİT'in son anda vermiş olduğu bir bilgi herhangi bir terörist başı ile ilgi bilgi, son anı kast ediyorum, yoktur. Bunlar 9-10 gün öncesine ait bir bilgidir ve MİT de bugün buna yönelik bir yazılı açıklama ayrıca yapacaktır'' diye konuştu.
BDP'nin yaptığı her zaman şovdur
Erdoğan, ''BDP'ninki biliyorsunuz her zaman şovdur, her zaman istismardır ve işi gücü zaten hayatı durdurmaya yönelik adımlardır. Şimdi bakın, ta Uludere'de olan bir olayla ilgili gelip Taksim'de cam çerçeve indiren, günahsız araçları taşlayan anlayışı niçin acaba bu medya kalkıp da değerlendirmesini yapmıyor?'' ifadelerini kullandı.
Emekli milletvekili maaşlarıCumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un emekli milletvekili ve dışarıdan bakanlık görevinde bulunanların maaşıyla ilgili maddesini TBMM'ye iade etmesine ilişkin olarak, Erdoğan, ''Cumhurbaşkanımızın bu iadesindeki gerekçeleri gözden geçirerek, belki emekli milletvekillerimizle ilgili yüzde yüzde 42-yüzde 60 oranını bir değerlendirmeye alıp, bu değerlendirmeye göre arkadaşlarımızla bir karara varacağız ve bu şekilde de Meclis'ten bunu geçireceğiz. Burada tabii Cumhurbaşkanımızın yaklaşımını değerlendirmeye almak suretiyle, nihai kararımızı vermiş olacağız. Ama ben bu spekülasyonları acımasız buluyorum, doğru bulmuyorum'' diye konuştu.
Gerçekçi olalımÜst düzey memurlarda emeklilik maaşlarını gözden geçirildiğinde, bunların, milletvekili emeklisi olanlardan daha düşük olmadığını, buna yakın maaşlar aldıklarını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Kaldı ki eğer görevde olanları kastedersek, görevde olanların hemen hemen büyük çoğunluğunun altında arabasından lojmanına kadar her şeyi var. Bunun yanında şoförü var. Şu anda milletvekilleriyle alakalı söylüyorum. Biz iktidara ilk geldiğimizde ilk yaptığımız iş milletvekili lojmanlarını satışa çıkarmak olmuştur. Biraz gerçekçi olalım. Bugün özellikle çalışan milletvekili arkadaşlarımla ilgili söylüyorum. Sürekli olarak illerine gidip gelmeleri zarureti var. Gelen misafirlerini ağırlama mecburiyetleri var. Bunların hiçbir ekstrası yoktur. Milletvekili arkadaşlarımızın altında onlara tahsis edilmiş araba yoktur. Onlara tahsis edilmiş şoförleri vesaireleri yoktur.''